Julia (19)

9 september 2022

Ernstig en speels, jeugdig en wijs: Julia is het allemaal. Door een dramatisch voorval raakte ze verbrand en verlamd. 

Het was een warme zomeravond. In een zotte bui besloten Julia en enkele vriendinnen op een verlaten treinstel te klimmen. Julia: “Niet slim. Ik heb veel geluk dat ik het overleefd heb."

"Ik weet niet hoe ik op die trein met elektriciteit in contact kwam, maar na een stroomstoot slingerde ik 4 meter naar beneden. 40 procent van mijn lichaam was verbrand, mijn ruggengraat gebroken. Oordeel alsjeblieft niet over mij. Als je jong bent, kun je het gevaar niet goed inschatten, je denkt dat jou niets zal overkomen.”

“Sinds een half jaar ben ik in Pellenberg. Iedereen is zo lief, ik heb hier al heel wat vrienden gemaakt. En ik studeer in het ziekenhuis, ik ben bijna rond met mijn middelbare studies. Voor mijn ongeluk wilde ik inspecteur bij de politie worden, nu ben ik van plan criminologie te studeren.”
 

Ik heb besloten: jij gaat door met léven!

“Er zijn dagen dat het niet gaat, maar dat gebeurt niet vaak. Ik ben positief ingesteld, ondanks of misschien ook dankzij dat ongeval. Ik heb besloten: Julia, jij gaat door met léven! Ik ben de dood rakelings gepasseerd, dat ik nog leef is een wonder en een cadeau. En er kwamen zoveel levenslessen op korte tijd op mijn pad. Ik zie het lot als een soort gids, deze moeilijke situatie brengt ook kansen met zich mee. Ik apprecieer het leven nu zoals het is en ben me meer bewust van de kleine dingen die ertoe doen. Verder wil ik zeggen aan mensen die het moeilijk hebben: blijf niet rondlopen met wat er gebeurd is in het verleden, blijf je er niet schuldig over voelen. Aanvaard wat er gebeurd is en leer ermee leven.”

“Wat mij enorm helpt, is mijn familie, met wie ik heel close ben, en enkele goede vrienden. Zij zorgen voor ambiance. Het personeel en de vrienden hier in campus Pellenberg zijn ook een enorme steun. Het vraagt veel mentale moed en kracht om goed om te gaan met een handicap. Ik heb gelukkig mijn handen nog, zij vervangen mijn benen. Fysiek wil ik me maximaal verbeteren en iets moois maken van mijn leven.”

(Tekst: Ria Goris)

Check-up

Onze reporter trekt naar de groene bossen van revalidatiecentrum Pellenberg en meet de hartslag van de mensen die hier revalideren. In deze editie praten we met patiënten over moed. Want als het leven een dramatische wending neemt, is er moed nodig om nieuwe kansen te zien. 

Laatste aanpassing: 16 maart 2023