Innovatie in ooglaserchirurgie

1 juni 2023
Het lasercentrum werd dit jaar uitgebreid met twee gloednieuwe toestellen, de ‘neusjes van de zalm’ onder de lasers. Die maken meer geavanceerde, snellere en comfortabelere behandelingen mogelijk om het zicht te verbeteren.

Sinds de oprichting van het lasercentrum in 1999 werden al heel wat mensen van hun bril afgeholpen. Vooral jonge mensen met bijziendheid komen in aanmerking voor laserchirurgie. Daarnaast zet het centrum ook steeds meer in op lensingrepen voor alle leeftijden, waarbij het zicht wordt hersteld met implanteerbare contactof voorzetlenzen of premium lensimplantaten.

Betere behandeling en diagnostiek

Stafleden prof. dr. Isabelle Saelens en dr. Heleen Delbeke zijn trots dat ze nu beschikken over de allernieuwste Excimer- en Femtolasers. “Met deze nieuwe toestellen kunnen we betere en snellere behandelingen aanbieden die comfortabeler en minder pijnlijk zijn voor onze patiënten. Bovendien zorgen ze voor een vlotter herstel met nog minder kans op complicaties. De bijhorende diagnostische apparatuur maakt meer gedetailleerde scans van het oog mogelijk, wat ook de behandeling van complexere oogaandoeningen toelaat."

Met deze nieuwe toestellen kunnen we betere en snellere behandelingen aanbieden die comfortabeler en minder pijnlijk zijn voor onze patiënten.
Prof. dr. Isabelle Saelens en dr. Heleen Delbeke

De bestaande laserbehandelingen LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) en PRK (photorefractieve keratectomie) worden nu op een meer geavanceerde manier uitgevoerd, waardoor een groter aantal mensen ervoor in aanmerking komt. Daarnaast werd het aanbod uitgebreid met de nieuwste laserbehandeling op de markt: SMILE (small incision lenticule extraction), die een kleinere insnede in het hoornvlies toepast en zo minimaal invasief en nog veiliger is.

Naast professor Saelens en dokter Delbeke bestaat het team uit verschillende externe artsen. Bovendien is UZ Leuven het enige academische centrum in België dat deze laserbehandelingen aanbiedt. “Dat is een grote meerwaarde voor onze oogarts-assistenten, want zij leren al tijdens de opleiding welke techniek voor welke patiënt de beste oplossing vormt.”

Laatste aanpassing: 1 juni 2023