Het ziekenhuis 100 jaar geleden

1 juni 2019

Nog op zoek naar een originele uitstap tijdens de zomermaanden? Zoek dan eens de rust op van een klein museum waar de tijd lijkt stil te staan. Bijna honderd jaar geleden ging UZ Leuven van start met een paar bedden en vier kloosterzusters. Op de plaats van dat eerste ziekenhuis kun je nu ziekenhuismuseum Histaruz bezoeken.

Twintig voormalige ziekenhuiskamers werden ingericht in retrostijl, om een ziekenhuis van honderd jaar geleden na te bootsen. Hier liepen in de jaren twintig van vorige eeuw zusters in ruisende rokken rond.

Hier liepen in de jaren twintig van vorige eeuw zusters in ruisende rokken rond. Later kregen die de hulp van verpleegkundigen in gesteven uniformen, witte kousen en schoenen. Een oude ziekenhuisgang met tegeltjes op de vloer nodigt je uit om achter elke houten deur op ontdekking te gaan.

Oude pillenbokalen, de eerste gynaecologische stoelen en grappige medische toestellen: de historische collectie is eindeloos. Elk gebruiksvoorwerp vertelt iets over de geschiedenis van de geneeskunde in het algemeen of van UZ Leuven in het bijzonder. Ook kinderen zijn welkom en kunnen in het ziekenhuismuseum aan de slag met leuke puzzelopdrachten.

Praktische info

Histaruz (Kapucijnenvoer 35, 3000 Leuven), elke donderdag van 9 tot 12 uur, elke zaterdag van 14 tot 17 uur. Gesloten op feestdagen.
Toegang: 3 euro, kinderen jonger dan 12 jaar gratis. Toeslag voor een gids: 20 euro. 

Alle info op www.uzleuven.be/histaruz
 

Laatste aanpassing: 16 april 2021