UZ-magazine juni 2019

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 juni 2019
Hoe blijf je als gynaecoloog, anesthesist of vroedvrouw kalm en efficiënt werken als er iets misloopt tijdens de bevalling? In UZ Leuven doen artsen regelmatig simulatietrainingen in het operatiekwartier, waarbij ze leren omgaan met een crisissituatie.
1 juni 2019
Het is gebeurd: alle diensten die te maken hebben met de zorg voor kinderen en vrouwen en de raadplegingen erfelijkheid zitten voortaan samen in één gloednieuw gebouw op campus Gasthuisberg.
1 juni 2019
De uit Duitsland afkomstige Ilse Nelissen (85) had als kind een grote interesse voor schilderen. Toch begon ze pas na een huwelijk, vier dochters en drie verhuizingen aan haar echte schildersloopbaan.
1 juni 2019
Iedereen krijgt vroeg of laat een antibioticum voorgeschreven. Maar niet iedereen weet hoe belangrijk het is om antibiotica correct te gebruiken. Prof. dr. Willy Peetermans, voorzitter van de antibioticabeleidsgroep in UZ Leuven, vertelt ons acht dingen die we echt moeten weten over antibiotica.
1 juni 2019
1 juni 2019
Ongeveer 50 procent van de mannen boven de vijftig kampt in meerdere of mindere mate met erectieproblemen. Toch is het een taboe en bestaan er heel wat misverstanden over. Te beginnen met de naam die de meeste mensen gebruiken om erover te praten.
1 juni 2019
Vroeger sprak men over ‘elektroshocks’, vandaag heet het elektroconvulsietherapie. Dat de behandeling goed werkt bij mensen die ernstig depressief zijn, weet men al langer. Maar nu blijkt dat vooral oudere mensen met een depressie ermee geholpen kunnen worden.
1 juni 2019
Het belang van moedermelk voor baby’s is wetenschappelijk bewezen. Toch leven er nog heel wat misverstanden, mythes en vooroordelen over borstvoeding. We leggen negen stellingen voor aan dokter An Eerdekens, kinderarts-neonatoloog en lactatiedeskundige in UZ Leuven.
1 juni 2019
Zowat alle kankerpatiënten krijgen te maken met een overweldigende moeheid tijdens of na hun ziekte. Dat kan flink wat impact hebben op hun eigen leven of op dat van hun omgeving. Onze verpleegkundig specialist geeft een aantal tips.
1 juni 2019
1 juni 2019
Natuurlijk zijn er in UZ Leuven bewakers die instaan voor de goede gang van zaken en veiligheid in en rond de gebouwen. Maar wist je dat ook de politie mee een oogje in het zeil houdt?
1 juni 2019
Op zoek naar een originele uitstap? Zoek dan eens de rust op van een klein museum waar de tijd lijkt stil te staan. Bijna honderd jaar geleden ging UZ Leuven van start met een paar bedden en vier kloosterzusters. Op de plaats van dat eerste ziekenhuis kun je nu ziekenhuismuseum Histaruz bezoeken.
1 juni 2019
In een ziekenhuis liggen vreugde en verdriet dicht bij elkaar. Dan wordt er iemand geboren, dan blijkt iemand ongeneeslijk ziek. In de ene kamer leeft hoop, in de andere kamer verslagenheid. Het zijn gevoelens die allemaal terugkomen in een opmerkelijk schilderij dat in de kapel van campus Gasthuisberg.
1 juni 2019
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trok naar het revalidatiecentrum van campus Pellenberg. Op zoek naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die hier verblijven.

Printversie

Laatste aanpassing: 21 juni 2021