Eén geschiedenis, duizenden verhalen

Histaruz?

Histaruz is het historisch archief van UZ Leuven. Het vertelt het verhaal van nu zowat honderd jaar UZ Leuven. De erfgoedcollectie telt inmiddels meer dan 9.000 boeiende voorwerpen en nog eens zoveel foto's en documenten. Dit alles kwam niet alleen tot stand 'uit eigen voorraad', maar ook dankzij schenkingen van professoren, emeriti, oud-studenten, UZ-Leuven-medewerkers en anderen. Tot de verzameling behoren ook een belangrijk aantal boeken en cursussen uit de geneeskunde van 1850 tot na WO II. Het geheel laat zien hoe de medische wereld is geëvolueerd en hoe de Leuvense universitaire ziekenhuizen met enkele bedden zijn gestart en nu zijn uitgegroeid tot een van de grotere universitaire ziekenhuizen van West-Europa.

Waardevolle historische collectie

Bezoek het museum en ontdek pareltjes die getuigen van de pioniersrol van UZ Leuven: een waardevolle collectie historische toestellen en instrumenten, voor- en naoorlogs meubilair en foto’s en documenten.

Authentieke locaties

Verpleegeenheid uit begin 20e eeuw

Reis terug in de tijd met meer dan vijfentwintig heringerichte verpleegkamers boordevol boeiende objecten, foto’s, documenten en verhalen uit het begin van de 20e eeuw.

Vooroorlogs auditorium

Neem plaats op de banken van het meer dan 85 jaar oude auditorium, waar duizenden artsen en zorgverleners hun opleiding kregen.

Kapel gewijd aan schoonheid en devotie

Laat u inwijden in dit unieke devote decor met talrijke religieuze voorwerpen. De kapel, in 1928 door de Zusters van Liefde ingericht, bevindt zich nog steeds in de oorspronkelijke staat. Bewonder vooral de unieke luiklok uit 1939.

Speciaal programma voor kinderen

Via allerlei toffe opdrachten en activiteiten wordt een museumbezoek ook voor kinderen een boeiende belevenis.