Duiding bij nieuwe cijfers over zorgkwaliteit voor borstkanker

30 augustus 2023

Wie met borstkanker geconfronteerd wordt, is in goede handen in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), gepubliceerd op zorgkwaliteit.be. Het gaat over patiënten die de diagnose kregen tussen 2014 en 2018. Borstkankerexperten in UZ Leuven ondersteunen transparantie, maar maken belangrijke kanttekeningen bij de cijfers en dringen aan tot voorzichtigheid bij conclusies en vergelijkingen.

Arts met cijfers, illustratie voor meting van zorgkwaliteit

Prof. dr. Hans Wildiers, medisch oncoloog: "Er zijn veel factoren, onafhankelijk van de kwaliteit van de zorg, die de overlevingscijfers van patiënten met borstkanker beïnvloeden. Dat maakt het moeilijk om statistisch betrouwbare conclusies te trekken en vergelijkingen tussen centra te maken." (Beeld: © Shutterstock)

Goede borstkankerzorg in Vlaanderen 

De cijfers brengen positief nieuws voor de 10.000 patiënten die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen in ons land: de zorgkwaliteit is goed en de overlevingskansen binnen vijf jaar na de diagnose zijn hoog.

Prof. dr. Hans Wildiers, medisch oncoloog en voorzitter van het multidisciplinair borstcentrum Leuven: “Met meer dan 600 nieuwe patiënten per jaar is UZ Leuven het grootste behandelcentrum voor borstkanker in Vlaanderen. Ook zijn we een van de weinige centra die significant betere cijfers voor vijfjaarsoverleving kunnen voorleggen dan het gemiddelde van alle Vlaamse ziekenhuizen. We zijn trots dat we deze mooie resultaten behalen ondanks het feit dat UZ Leuven een derdelijnscentrum is en dus vaak doorverwezen patiënten ontvangt met complexere vormen van borstkanker, waarbij de overlevingskans in theorie kleiner is.”

Kanttekeningen bij overlevingscijfers 

Toch benadrukt prof. dr. Wildiers, mede in naam van de commissie borstkankerexperten die het VIKZ adviseerde, dat er ook enkele belangrijke kanttekeningen te maken zijn bij de nieuwe gegevens. “Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze resultaten, zeker wat betreft de overlevingscijfers, want die hebben heel wat beperkingen. Ondanks correcties voor een aantal persoonlijke en tumorkenmerken, zijn er nog andere factoren, onafhankelijk van de kwaliteit van de zorg, die de overlevingskansen van een patiënt beïnvloeden. Dat maakt het moeilijk om statistisch betrouwbare conclusies te trekken en vergelijkingen tussen centra te maken.”

Zo hebben demografische verschillen tussen patiëntenpopulaties een grote impact op de overlevingskansen. Ook gaat het bij de grote meerderheid van alle nieuwe diagnoses om lokale borstkankers zonder uitzaaiingen, waarbij de overlevingskans na vijf jaar hoog is, en is een deel van de overlijdens niet rechtstreeks gelinkt aan borstkanker.

Erkenning borstkankerklinieken 

De Belgische wetgeving heeft voorwaarden voor de erkenning van borstklinieken vastgelegd. Zo moet een coördinerende erkende borstkliniek jaarlijks minstens 125 nieuwe borstkankerpatiënten opvolgen en voldoen aan bepaalde normen op het gebied van infrastructuur, multidisciplinaire omkadering en kwaliteitsopvolging.  

Prof. dr. Wildiers: “De borstkankerexperten betrokken bij dit VIKZ-rapport benadrukken het belang van de erkenning van borstcentra en het respecteren van de volumecriteria opgelegd door de overheid.”

Meer informatie

Gerelateerd

Meer nieuws over "Borstkanker"

Singlecell-techniek baant weg voor biomerker immuuntherapie borstkanker

6 mei 2021
Leuvense onderzoekers ontdekten een manier om bij borstkankerpatiënten in een vroeg stadium te voorspellen of immuuntherapie zal aanslaan. Tumorweefsel van 40 patiënten werd onderzocht voor en na een eerste behandeling met anti-PD1- immuuntherapie. 1 op de 3 patiënten vertoonde een respons.
Lees meer
Meer nieuws over "Borstkanker"

Positief effect van immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker minder sterk bij zwaarlijvige patiënten

10 juli 2020
Het lichaam van patiënten met een hormoonongevoelige borstkanker ontwikkelt vaak een sterke immuunrespons, met een positief effect op de werkzaamheid van chemotherapie. Uit recent onderzoek van KU Leuven en UZ Leuven blijkt dat de mate waarin dat gunstige effect optreedt, afhankelijk is van de body mass index (BMI).
Lees meer
Meer nieuws over "Borstkanker"

Nieuwe app voor beter comfort borstkankerpatiënt

4 oktober 2017
Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de zorgkwaliteit.
Lees meer
Laatste aanpassing: 30 augustus 2023