Positief effect van immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker minder sterk bij zwaarlijvige patiënten

10 juli 2020

Het lichaam van patiënten met een hormoonongevoelige borstkanker ontwikkelt vaak een sterke immuunrespons. Die reactie is voordelig voor de patiënt en heeft een positief effect op de werkzaamheid van chemotherapie. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven publiceerden recent de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat de mate waarin dat gunstige effect optreedt, afhankelijk is van de body mass index (BMI). Bij zwaarlijvige patiënten is het effect minder sterk en wordt de tumor door chemotherapie minder efficiënt opgeruimd.

Onderzoek toonde aan dat het positieve effect van de immuunrespons die vaak optreedt bij hormoonongevoelige borstkankers minder sterk is bij zwaarlijvige patiënten. 

De immuunreactie van het lichaam die optreedt bij sommige borstkankers, wordt veroorzaakt door tumor-infiltrerende lymfocyten (TIL’s), cellen die deel zijn van het afweersysteem. Ze vallen de tumor aan en proberen de kankercellen op te ruimen. Vooral bij hormoonongevoelige borstkankers, die niet groeien onder invloed van vrouwelijke hormonen, treedt zo’n sterke immuunreactie op.

De aanwezigheid van TIL’s leidt tot betere resultaten van een behandeling met chemotherapie bij hormoonongevoelige borstkankers. Wanneer de TIL’s in grote aantallen aanwezig zijn, verdwijnen die borsttumoren gemakkelijker uit de borst en lymfeklieren bij het toedienen van chemotherapie, ook in combinatie met immuuntherapie.

Invloed van lichaamsgewicht

Leuvense onderzoekers hebben nu aangetoond dat het positieve effect van die immuunreactie op de werking van chemotherapie, die voorafgaand aan een borstingreep wordt gegeven, minder sterk is bij vrouwen met een hoge body mass index (BMI). Ze stelden vast dat vooral bij patiënten met een normale BMI de borstkankers met hoge TIL’s volledig verdwenen door de chemotherapie. Die bevindingen werden nadien bevestigd bij een groot aantal hormoonongevoelige borsttumoren in het Institut Curie in Parijs.

De studie vormt een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de invloed van het immuunsysteem bij borstkanker. Bovendien benadrukt het onderzoek hoe groot de negatieve impact van overgewicht en zwaarlijvigheid is op de afloop van borstkanker, zowel voor, tijdens als na de therapie. Een gezond gewicht is een belangrijke factor tot succes bij de behandeling van borstkanker.

Over de studie

Deze studie werd gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute en is het werk van het multidisciplinair borstcentrum (coördinator prof. dr. Hans Wildiers) onder leiding van prof. dr. Giuseppe Floris (dienst pathologische ontleedkunde) en prof. dr. Christine Desmedt (hoofd translationeel borstkankeronderzoek KU Leuven) naar aanleiding van een bevinding tijdens het doctoraatsonderzoek van Lynn Jongen (promotor: prof. dr. Patrick Neven).

Lees hier het volledige artikel in de Journal of the National Cancer Institute.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Borstkanker"

Duiding bij nieuwe cijfers over zorgkwaliteit voor borstkanker

30 augustus 2023
Wie met borstkanker geconfronteerd wordt, is in goede handen in de Vlaamse ziekenhuizen. Dat blijkt uit recente cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ). Borstkankerexperten in UZ Leuven maken wel belangrijke kanttekeningen en dringen aan tot voorzichtigheid bij conclusies en vergelijkingen.
Lees meer
Meer nieuws over "Borstkanker"

Singlecell-techniek baant weg voor biomerker immuuntherapie borstkanker

6 mei 2021
Leuvense onderzoekers ontdekten een manier om bij borstkankerpatiënten in een vroeg stadium te voorspellen of immuuntherapie zal aanslaan. Tumorweefsel van 40 patiënten werd onderzocht voor en na een eerste behandeling met anti-PD1- immuuntherapie. 1 op de 3 patiënten vertoonde een respons.
Lees meer
Meer nieuws over "Borstkanker"

Nieuwe app voor beter comfort borstkankerpatiënt

4 oktober 2017
Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de zorgkwaliteit.
Lees meer
Laatste aanpassing: 9 augustus 2022