Benny (63)

16 september 2023

- Spoed

Het is een moeilijke dag voor Benny. Hij ligt op spoed met sterke uitstralingspijnen van zijn rug naar zijn benen. De onzekerheid van zijn situatie knaagt.

Benny wacht op de resultaten van enkele onderzoeken, want die rugpijn is niet normaal. Kan het iets te maken hebben met de chemospuit van vorige week? Het is gissen. Zijn gezondheidsproblemen begonnen anderhalf jaar geleden. “Ik had slechte bloedwaarden en de huisarts stuurde me naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. We vreesden een tijd dat ik darmkanker had, omdat dat in de familie zit. Maar het bleek longkanker te zijn.”

Benny werd geopereerd, een tumor werd verwijderd. Samen met chemo moest dat de kanker overwinnen, maar Benny reageerde slecht op de chemo. “Ik verloor vijftien kilogram en was erg ziek: een zeer frustrerende periode.” Nu krijgt hij nog om de drie weken een behandeling. Helaas verandert dat op lange termijn niets aan het verdict: er zijn uitzaaiingen, de kanker is ongeneeslijk. 

Benny koestert, naast een lieve vrouw, zijn vier kinderen en kleinkinderen. Zijn stem breekt wanneer hij over hen praat. “Ze zijn allemaal heel bezorgd om mij. Ik heb mijn erfenis al geregeld, zodat alles in orde is. Ik weet niet wat ik nog kan verwachten. Soms wil ik aan de dokter vragen hoeveel tijd ik nog heb. Maar wil ik het echt weten? Ik ben bang om de vraag te stellen, want ik ben nog zo graag bij mijn gezin.”

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. In deze editie polsen we naar kleine en grote frustraties: 
waar breken onze patiënten zich het hoofd over en hoe gaan ze daarmee om?

Laatste aanpassing: 16 september 2023