In beeld: biopsie uit mini-embryo

13 april 2022
Zit de erfelijke ziekte van mama of papa in het vijf dagen oude embryo? Dat is wat een pre-implantatie genetische testing (PGT) wil onderzoeken.

Twee robotarmpjes sturen met uiterste precisie twee pipetten aan: de eerste pipet houdt het minuscule embryo vast, de tweede neemt een stukje biopsie uit het embryo. De zaadcel en eicel werden in vitro samengebracht: nu zal het genetische labo onderzoeken of de erfelijke ziekte in het stukje embryo zit.

Enkel embryo’s zonder de erfelijke aandoening zullen daarna in de baarmoeder geplaatst worden. In 2021 nam het fertiliteitslabo van UZ Leuven bij ongeveer 1.100 embryo’s een biopsie af. 

Lees meer over pre-implantatie genetische testing

Gerelateerd

Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Een eitje en een zaadje

1 oktober 2020
Vertel je een kind dat het verwekt is met de hulp van een zaaddonor? Wat betekent het als je geen genetische band hebt met je eigen kind? En hoe kijken de ei- en zaadceldonoren zelf naar de anonimiteit die in ons land geldt bij donatie? Een inkijk in de spreekkamer van de psychologe van het fertiliteitscentrum.
Lees meer
Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Leuvense onderzoekers waarschuwen voor te hoge verwachtingen bij IVF-behandelingen

15 juli 2020
Leuvense onderzoekers hebben koppels die een IVF-behandeling ondergingen, bevraagd over hun verwachtingen rond het resultaat van de behandeling. Zowel vrouwen als mannen blijken hun kansen op succes vaak te overschatten.
Lees meer
Meer nieuws over "Fertiliteitscentrum"

Geen verhoogde zwangerschapskans met 'endometrium scratch'

1 februari 2019
Een recente internationale studie heeft aangetoond dat de zogenaamde 'endometrium scratch' bij IVF-patiënten de zwangerschapskans niet verhoogt. Gynaecoloog professor Karen Peeraer, medeauteur van de studie: "De studie toont aan dat we de 'endometrium scratch' niet langer zomaar mogen voorstellen aan patiënten."
Lees meer
Laatste aanpassing: 18 januari 2023