UZ-magazine april 2022

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
13 april 2022
In het protontherapiecentrum van UZ Leuven krijgen vooral kinderen een bestraling. Die behandeling in een hoogtechnologische bunker met een grote bestralingsmachine is best wel indrukwekkend. Gelukkig doet het verzorgend team er alles aan om de jonge patiënten gerust te stellen.
13 april 2022
In 2021 opende dagcentrum Paso zijn deuren. Jongeren die hun land zijn ontvlucht en daardoor met trauma’s of psychiatrische problemen kampen, kunnen er terecht voor een dagbehandeling.
13 april 2022
Onze reporter trekt door het ziekenhuis en meet de hartslag van de mensen die hier passeren. In deze editie praten we met patiënten over hoop.
13 april 2022
Je eigen borst kan niemand je teruggeven. Maar heel wat vrouwen die door borstkanker een borstamputatie kregen, kiezen wel voor een borstreconstructie. Vandaag kan die reconstructie ook met vetweefsel uit je eigen lichaam. Onze plastisch chirurg legt uit hoe dat in zijn werk gaat.
13 april 2022
Zit de erfelijke ziekte van mama of papa in het vijf dagen oude embryo? Dat is wat een pre-implantatie genetische testing (PGT) wil onderzoeken.
13 april 2022
Gespot op Instagram: knutselende kleuters en begeleiders in onesies en pyjama's. Want ook in de ziekenhuisschool doen ze mee aan Pyjamadag.
13 april 2022
Een bemiddelaar in het ziekenhuis, een aanspreekpunt voor vragen of klachten: in UZ Leuven kun je daarvoor bij drie ombudsvrouwen terecht. Hun missie? Van het ziekenhuis een betere plek maken.
13 april 2022
13 april 2022
Het Amerikaanse magazine Newsweek publiceerde zijn jaarlijkse lijst van ’s werelds beste ziekenhuizen: UZ Leuven staat op plaats 45, als eerste Belgische ziekenhuis in de lijst.
13 april 2022
Een blaasontsteking is niet alleen vervelend, maar ook ronduit pijnlijk. En hoewel het vaak voorkomt, circuleren er een aantal foute ideeën over de aandoening. Uroloog dr. Elodie Beels trekt ten strijde tegen een paar misverstanden.
13 april 2022
Straffe cijfers, nieuwsberichten over innovaties en een overzicht van de activiteiten en projecten in UZ Leuven in 2021: dat lees je in het nieuwe jaarverslag van UZ Leuven.
13 april 2022
Het centrum klinische farmacologie is voortdurend op zoek naar proefpersonen om deel te nemen aan klinische studies.
13 april 2022
Kunstenares en verpleegkundige Margaretha Arts overleed 20 jaar geleden, maar haar werken voelen verrassend actueel. “In haar schilderijen voel je de liefde voor mensen, voor haar kinderen en kleinkinderen. Tederheid is een gevoel dat altijd terugkomt."
13 april 2022
13 april 2022
Voor wie in het ziekenhuis ligt, kan rust broodnodig zijn. Ben je opgenomen in het ziekenhuis en lig je niet alleen op de kamer? Zet dan een hoofdtelefoon op om tv te kijken. Zo stoor je de andere patiënten niet.
13 april 2022
Samen grenzen verleggen: dat is het motto van UZ Leuven. Grens­verleggers vind je overal in het ziekenhuis. UZ Leuven is daarom voortdurend op zoek naar mensen met diezelfde drive en grensverleggersmentaliteit.

Printversie

Laatste aanpassing: 6 september 2022