4 mythes over blaasontsteking

13 april 2022
Een blaasontsteking is niet alleen vervelend, maar ook ronduit pijnlijk. En hoewel het vaak voorkomt, circuleren er een aantal foute ideeën over de aandoening. Uroloog dr. Elodie Beels trekt ten strijde tegen een paar misverstanden.

1. Van een blaasontsteking ben je zo weer af 

“De ene blaasontsteking is de andere niet. Veel vrouwen zijn er vaak na 1 à 3 dagen vanaf met wat antibiotica. Bij mannen kan een behandeling tot 3 weken duren. Sommige mensen zijn gevoelig voor infecties en krijgen er meerdere per jaar.” 

Bij een blaasontsteking ervaar je een branderig gevoel. Je moet vaak naar het toilet en plast meestal kleine beetjes. Soms kan er ook bloed in je urine zitten. Normaal heb je geen koorts. Heb je dat wel, dan is de urineweginfectie wellicht bezig aan een opmars naar de nieren. Vaak heb je dan ook lage rugpijn. 
 

Bij mannen is een blaasontsteking vaak pijnlijker
dr. Elodie Beels

“Een blaasontsteking is niet de meest erge infectie, als je verder gezond bent. Evolueert het richting de nieren, dan is het ernstiger. Als de nier de bacterie doorlaat naar de bloedbaan kan dat leiden tot een bloedvergiftiging. Het spreekt voor zich dat dat potentieel gevaarlijk is.”

2. Mannen krijgen geen blaasontstekingen 

Mannen kunnen ook blaasontstekingen krijgen, maar vrouwen krijgen ze wel vaker. “Dat komt omdat de plasbuis bij vrouwen veel korter is, waardoor een bacterie makkelijker het lichaam kan binnendringen. Na de menopauze krijgen vrouwen er ook vaker mee te maken: er zijn minder hormonen actief en de zuurtegraad in de vagina zakt, waardoor je gevoeliger wordt voor ontstekingen.”  

“Bijna de helft van alle vrouwen krijgt tijdens haar leven een blaasontsteking. Voor de leeftijd van 24 jaar heeft bijna 1 op de 3 een infectie doorgemaakt. Bij mannen jonger dan 50 jaar is de kans laag. Na hun 60e stijgt de kans: dan krijgt 20 tot 50 procent eens een infectie. Een blaasontsteking bij een man is vaak ernstiger en pijnlijker, omdat ook de prostaat erbij betrokken is. Het is moeilijk om de bacterie uit dat orgaan weg te krijgen.”

3. Pas op voor vuile toiletbrillen 

Bij een blaasontsteking geraakt een bacterie uit de darm via de plasbuis in de blaas. De bacterie vindt daar een goede voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. “Het micro-organisme uit de darm komt op een plaats terecht waar het niet thuishoort en veroorzaakt er klachten.” 
“De bacterie plakt niet op toiletbrillen. Als je eenmalig op een vuile bril zit, loop je geen infectie op. Hygiëne speelt natuurlijk wél mee. We zien genoeg patiënten met een slechte algemene hygiëne. Sommigen vegen verkeerd na een grote boodschap. Juist is: van voor naar achter. Ook seks kan bacteriën overbrengen naar de plasbuis. Je gaat daarom het best naar het toilet of wast je meteen na een vrijpartij.”

Ook als er urine in de blaas blijft staan, krijgen bacteriën makkelijker vrij spel. Het is dus belangrijk dat je zo goed mogelijk leeg plast als je naar het toilet gaat. “Eén keer je plas ophouden, is geen probleem. Dan plas je de volgende keer gewoon leeg. Blijft er telkens wat urine achter in de blaas, dan verhoog je de kans op urineweginfecties.”

4. Van te weinig drinken krijg je blaas­ontstekingen 

“Te weinig drinken geeft je op zich geen blaasontsteking. Wél is het zo dat een bacterie zich dan makkelijker kan nestelen in het slijmvlies van de blaas. Als je genoeg drinkt, en dan liefst water, spoel je bacteriën als het ware weg. Beginnende infecties kun je zo vaak de kop indrukken.” 
Als je pijn hebt bij het plassen, is je reflex vaak om minder te drinken. Want hoe meer je drinkt, hoe meer je naar het toilet moet. “Veel patiënten stoppen met drinken, omdat ze de pijn willen vermijden. Maar we raden net aan om véél te drinken, zo nodig in combinatie met antibiotica.” 

Ook mensen die herhaaldelijk infecties krijgen, drinken preventief beter zo veel mogelijk. “Goede hygiëne, veenbessensupplementen en lokaal hormonale crèmes smeren zijn andere preventieve adviezen. De supplementen leggen een film op de blaas, zodat de bacterie zich er minder aan vasthecht en de crème maakt het slijmvlies gezonder. Overdreven wassen doe je beter niet, want agressievere zepen kunnen de barrièrefunctie van het slijmvlies aantasten.”

“In tegenstelling tot de darm is de blaas veel minder onderzocht. Soms moeten we patiënten dan ook teleurstellen, want er is geen pasklare oplossing bij terugkerende blaasproblemen. Het is een kwestie van combineren en steeds opnieuw evalueren.”

(Tekst: Evelien Heeren)
 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023