Klinische studies neonatologie

Zowel de overlevingskansen, maar ook de kansen op een gezond leven achteraf zijn voor de te vroeg geboren en zieke pasgeboren kinderen de laatste jaren sterk verbeterd. Dit is grotendeels dankzij de vele duizenden kinderen die hebben deelgenomen aan onderzoek.

We hebben uw uw hulp nodig om de kansen voor pasgeboren kinderen in de toekomst te blijven verbeteren.

We beschrijven hier kort de lopende studies op onze afdeling waarvoor u voor of na de geboorte benaderd kunt worden.

Studies die starten kort na de geboorte

PinC (= Physiological-based cord clamping for infants with Congenital diaphragmatic hernia)

Een studie bij pasgeborenen met een aangeboren opening in het middenrif (= Congenitale Hernia Diafragmatica) 

Vergelijken van de standaard opvang bij de geboorte, waarbij de navelstreng meteen wordt doorgeknipt, met een nieuwe methode waarbij de baby gestabiliseerd wordt aan de navelstreng. Hierbij wordt de navelstreng doorgeknipt op basis van de vitale functies van de baby. Het doel is te onderzoeken of deze nieuwe aanpak het risico op verhoogde bloeddruk in de longen van de baby kan verminderen.

Non-separatie trial

Te vroeg geboren kinderen met een zwangerschapsleeftijd tussen 34 en 37 weken.

Onderzoek naar de impact van het niet scheiden van moeder en kind na een vroeggeboorte op de relatie en hechting tussen moeder en kind.

Studies die starten na de eerste levensweek

DOXA-trial 

Kinderen geboren vóór 29 weken zwangerschapsleeftijd die ondanks maximale niet-invasieve ademhalingsondersteuning (= ondersteuning zonder tube in de luchtpijp), toch ademhalingspauzes (=apnoe ‘s) vertonen.

We onderzoeken of doxapram, een geneesmiddel dat het ademhalingscentrum in de hersenen stimuleert, effectief en veilig is op lange termijn.

FUTURE

Te vroeg geboren kinderen met een zwangerschapsleeftijd van minder dan 28 weken.

Deze studie onderzoekt de ontwikkeling en structuur van de hersenen van te vroeg geboren kinderen aan de hand van EEG (= Elektro-EncefaloGram) en MRI (= Magnetic Resonance Imaging). Het doel is om te kijken of deze metingen kunnen helpen voorspellen hoe de hersenen groeien en hoe het kind zich later ontwikkelt.  

Celvrij DNA als biomarker

Ziek en te vroeg geboren kinderen met aandoeningen die een effect hebben op de gezondheid van de hersenen en ook gezonde pasgeborenen die als controlegroep dienen.

Een biomarker is een indicator in het lichaam om bepaalde eigenschappen in het lichaam te meten. Biomarkers kunnen we terug vinden in bloed, urine of weefsel, maar ook onder meer in de activiteit van hersenen gemeten via EEG.

In deze studie onderzoeken we of DNA van hersencellen, dat in het bloedplasma aanwezig is, kan worden gebruikt als biomarker voor hersenletsel bij pasgeborenen die zijn blootgesteld aan diverse gezondheidsrisico’s voor hun hersenen.

NICO (= predictive value of Neuromonitoring in Infants with COngenital heart disease)

Pasgeborenen met een aangeboren hartafwijking met nood aan een chirurgische ingreep in de eerste 6 levensmaanden.

Inzicht verwerven in de verschillende factoren die de neurologische ontwikkeling bij kinderen met een aangeboren hartafwijking beïnvloeden aan de hand van niet-invasieve monitoring (NIRS-EEG-MRI-Echo), bloedname ter bepaling van celvrij DNA en opvolging tot de leeftijd van 2 jaar.

Laatste aanpassing: 19 september 2024