Multidisciplinaire tinnitusbehandeling

Gespecialiseerde behandeling voor chronische tinnitus, waarbij zowel audiologische als psychologische aspecten worden aangepakt.

Afspraken

Neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

Inhoud

In deze behandeling combineren we audiologische en psychologische methoden, omdat hinderlijke tinnitus niet louter een gehoorprobleem is. Personen die hinder ervaren van de tinnitus kampen vooral met concentratieproblemen, slaapproblemen en moeilijkheden op emotioneel en sociaal vlak. 

Het doel van de behandeling is het hertrainen van het brein bij het waarnemen van het tinnitussignaal. Met andere woorden: we proberen de negatieve betekenissen, gedragingen en reacties ten aanzien van de tinnitus te veranderen, zodat u er minder hinder van ondervindt en uw levenskwaliteit toeneemt. 

Behandeling in twee stappen

Deze gespecialiseerde tinnitusbehandeling verloopt in twee stappen. Elke patiënt doorloopt de eerste stap, waarna het team in samenspraak met de patiënt oordeelt of een intensievere behandeling nodig is. 

Stap 1

 • Gesprek met een audioloog
  Tijdens dit gesprek worden de tinnitusklachten volledig in kaart gebracht. U krijgt uitleg over de werking van het gehoor en we bespreken uw testresultaten, de ontstaansmechanismen van tinnitus en de klachten die hiermee gepaard kunnen gaan. Dit gesprek duurt ongeveer 1 uur.
   
 • Informatiemoment 
  U krijgt samen met andere tinnituspatiënten meer info over het ontstaan van de tinnitusklachten en de mogelijke verklaringen en psychologische mechanismen die hierachter zitten. Ook een partner of andere naaste mag hierbij aanwezig zijn. Als u nog vragen hebt, kunt u deze hier stellen. Het informatiemoment duurt ongeveer 1,5 uur.
   
 • Gesprek met een psycholoog
  De psycholoog luistert ten slotte naar uw verhaal om een goed beeld te krijgen van de invloed van de tinnitusklachten op uw dagelijks leven en gemoedstoestand. Dit gesprek duurt 30 minuten tot een uur. 

Stap 2

Na stap 1 bepaalt het multidisciplinair team, in overleg met u, of het vervolg van de behandeling noodzakelijk is. Dat vervolg bestaat uit intensieve cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog.

Samenwerking met audiologisch centrum Adelante

De multidisciplinaire aanpak van tinnitus werd in eerste instantie ontwikkeld in audiologisch centrum Adelante in Hoensbroek (Nederland), in samenwerking met emeritus professor Vlaeyen van de KU Leuven. 

Op de afdeling neus-, keel- en oorziekten van UZ Leuven hanteren we deze aanpak en werkt het tinnitusteam nog steeds nauw samen met Adelante, emeritus professor Vlaeyen en professor Cima van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht. 

Het tinnitusteam bestaat uit artsen, audiologen en psychologen van de dienst neus-, keel- en oorziekten. 

Lees meer over Adelante

Team

Artsen

Audiologen en psychologen

Laatste aanpassing: 20 februari 2024