Lotgenoten vertellen over erfelijke of familiale belasting voor borstkanker

Je bent niet alleen. Lees getuigenissen van mensen die hebben meegemaakt wat jij nu meemaakt, of praat met lotgenoten over wat jou bezighoudt, voor welke keuzes jij staat en hoe je je daarbij voelt.

Bij het vernemen van ‘verhoogd risico op’, kan je ervaren dat je je toekomst in een handomdraai helemaal anders ziet. Dat kan emoties zoals verdriet, angst, onzekerheid, onmacht en boosheid met zich meebrengen. De kans bestaat dat er tijdens een medische raadpleging weinig ruimte is om voldoende hierop in te gaan of te bespreken wat dit met jou doet.

Een verpleegkundig spreekuur waarin je samen met de verpleegkundig specialist probeert uit te zoeken waar je wel of niet mee geholpen bent, kan een opluchting betekenen. Andere mensen voelen zich nog beter begrepen in een contact met lotgenoten of het lezen van getuigenissen over gelijkaardige ervaringen. Sommige getuigenissen zijn helemaal afgestemd op jouw leefwereld en levensfase, jouw lichaamsbeleving, jouw situatie met of zonder kinderen of zorg voor ouders. Net door die herkenning voelen mensen dat ze niet de enigen zijn die met grote vraagstukken worstelen of slapeloze nachten hebben en, dat net door de persoonlijke context ergens een rol te laten spelen, het leven kan doorgaan.

Natuurlijk is er ook het internet met zijn blogs, vlogs, chatbots. Hoe je voor jezelf uitmaakt waar je liefst je info haalt en wat ondersteunend is, is heel persoonlijk. Weet alleen, dat elke situatie en elk verhaal anders en zeer persoonlijk is. Tracht niet te vergelijken en bij jouw verhaal te blijven. Haal de belangrijkste informatie uit betrouwbare en wetenschappelijk gefundeerde bronnen, zoals vermeld op deze webpagina en in de infobrochures.

Laatste aanpassing: 10 oktober 2023