Vruchtbaarheidsproblemen bij mucoviscidose

Bij de meeste mannelijke patiënten met mucoviscidose zijn de zaadleiders afwezig. Bij vrouwen met mucoviscidose is er sprake van verminderde vruchtbaarheid, maar niet van onvruchtbaarheid.

Mannen

Bij de meeste mannelijke patiënten met mucoviscidose zijn de zaadleiders afwezig. Hierdoor bevat het sperma geen zaadcellen en kan er geen natuurlijke bevruchting plaatsvinden.

Meestal onvruchtbaar

Omdat er toch aanmaak is van zaadcellen, kan via moderne technieken wel een kunstmatige bevruchting tot stand komen.

Er kan een spermastaal onderzocht worden op aanwezigheid van zaadcellen.

Niet impotent

Onvruchtbaarheid is niet hetzelfde als impotentie: mannen met mucoviscidose zijn net zo seksueel potent als gezonde mannen en kunnen een volwaardig seksueel leven hebben.

Meer informatie

Vrouwen

Minder vruchtbaar

Bij vrouwen met mucoviscidose is er sprake van verminderde vruchtbaarheid, maar niet van onvruchtbaarheid. Hierbij speelt de abnormale slijmvorming een rol. De taaie slijmen in de baarmoeder en eileiders bemoeilijken de bevruchting en de innesteling van een eicel.

Sommige vrouwelijke mucopatiënten worden wel spontaan zwanger. Wanneer er geen kinderwens is, moet u dus zeker anticonceptie gebruikt worden.

Meer informatie

Behandeling in fertiliteitscentrum

Voor de behandeling van alle vruchtbaarheidsproblemen bij mucoviscidose werkt het mucocentrum samen met het fertiliteitscentrum.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020