Psychologische ondersteuning bij verloskunde en fertiliteit (gynaecologie)

Verloskunde

De psychologen op de dienst verloskunde zijn beschikbaar op de hospitalisatie afdelingen: de maternale intensive care unit (MIC), de materniteit en het verloskwartier.

Je kan bij hen terecht voor:

  • Ondersteuning en rouwbegeleiding bij perinataal verlies: tijdens de zwangerschap (o.a. miskramen, zwangerschapsonderbreking owv foetale diagnose,…) of rond de bevalling.
  • Psychologische begeleiding bij het om medische redenen stopzetten van een zwangerschap (meestal na prenatale diagnose): zowel bij het beslissingsproces als voor en na de bevalling.
  • Ondersteuning bij het prille ouderschap, bij zwangerschapscomplicaties of vroeggeboorte
  • Psychologische begeleiding na een traumatische bevalling
  • Psychische, emotionele of relationele moeilijkheden tijdens de zwangerschap of rond en kort na de bevalling

Informatiesessies

Er worden regelmatig informatiesessies georganiseerd door de dienst verloskunde voor zwangere vrouwen of koppels. Eén van deze sessie geeft meer uitleg over de psychologische aspecten van de zwangerschap. Er wordt stilgestaan bij de emotionele beleving tijdens en kort na de zwangerschap, hoe we stilaan “mama” en “papa” worden en ons voorbereiden op de bevalling. Tenslotte geven we meer uitleg over de emotionele problemen die kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Meer over de infosessie Psychosociale aspecten bij zwangerschap en bevalling

Wenst u een gesprek op de raadpleging met een psycholoog, dan werken wij samen met het perinataal psychiatrisch team van het UPC Kortenberg.

Je kan bij hen terecht met psychische of psychiatrische problemen tijdens en na de zwangerschap. De raadpleging maakt deel uit van het Expertisecentrum perinatale psychiatrie.

Fertiliteit

Als u wordt opgevolgd in het Leuvens Universitair Fertiliteitscentrum, kan u steeds een beroep doen op de fertiliteitspsycholoog. Een behandeling in het kader van een kinderwens kan impact hebben op verschillende facetten van het leven.

U kan bij de fertiliteitspsycholoog terecht voor:

  • Begeleiding bij de emotionele impact van vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen.
  • Ondersteuning en stilstaan bij het beslissingsproces voor/tijdens een fertiliteitsbehandeling of bij het bespreken en afwegen van de mogelijkheden voor een biologisch kind of alternatieven zoals het gebruik van een eicel-, zaadceldonor, adoptie, pleegouderschap of een leven zonder kinderen invulling geven
  • Begeleiding bij trajecten rond pre-implantatie-genetische diagnostiek (IVF-PGD)
  • Rouwverwerking: (herhaald) miskraam, zwangerschapsverlies, verlieservaring bij het werken met een eicel- of zaadceldonor, herhaalde gefaalde medische behandelingen (IUI, IVF, ICSI,…), afsluiten van een behandeltraject…
  • Begeleiding en vragen rond gezinsvorming na gameetdonatie zijn mogelijk voor deze gezinsvormen: hetero- of lesbische relatie, alleenstaande moeder.
  • Begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij het ouderschap na medisch begeleide bevruchting.
  • Psychologische begeleiding bij diagnose, behandeling en verwerking van endometriose.
Laatste aanpassing: 9 juli 2021