Leverkanker

Kwaadaardig gezwel in de lever. Het kan gaan om kankers die in de lever ontstaan (vb. hepatocellulair carcinoom of galwegkanker), maar ook om uitzaaiingen van kankers elders in het lichaam (metastasen).

Afspraken

Digestieve oncologie

Soorten leverkanker

Primaire leverkanker

Primaire leverkanker ontstaat uit de cellen van de lever zelf. Dit kunnen de levercellen zijn, maar ook cellen afkomstig van de galwegen of bloedvaten.

De belangrijkste vormen van primaire leverkanker zijn:

Secundaire leverkanker

Met secundaire leverkanker wordt bedoeld dat er kwaadaardige gezwellen ontstaan in de lever die afkomstig zijn van een kanker elders in het lichaam. Het gaat dus om uitzaaiingen van bijvoorbeeld borstkanker, dikkedarmkanker, longkanker,…

De aanpak van dit type van levertumoren wordt gecoördineerd door de specialisten verantwoordelijk voor het kankertype van oorsprong. De behandeling is hier immers volledig afhankelijk van.

Terwijl voor sommige vormen van primaire leverkanker een levertransplantatie nuttig kan zijn, is dit voor secundaire leverkanker niet het geval. Secundaire leverkanker zal snel terugkomen na een transplantatie, iets wat mogelijk nog wordt versterkt door de nood aan medicatie om afstoting tegen te gaan.

Laatste aanpassing: 6 juni 2024