Naar school of op kamp - Kind met diabetes

Een kind of jongere met diabetes kan gewoon naar school of op kamp gaan. Het kinderdiabetesteam heeft handige folders over hoe om te gaan met pen- of pomptherapie in de klas of op kamp.

Kleuters en lagereschoolkinderen

Er wordt zo snel mogelijk een educatie- of infomoment afgesproken met de desbetreffende leerkrachten (klasleerkracht, sportleerkracht, zorgcoördinator, …) om uitleg te geven over type 1 diabetes en de belangrijkste aandachtspunten. De ouders zijn uiteraard steeds welkom om het educatiemoment mee te volgen. We geven bij lagereschoolkinderen ook uitleg aan de klasgenoten omtrent diabetes en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wanneer het kind de overstap maakt van de 3e kleuterklas naar het 1e leerjaar, komen we graag opnieuw langs om de leerkrachten van de lagere school uitleg te geven. Je mag ons hier alvast tijdig aan herinneren of ons op de hoogte brengen.

Voor leerkrachten en begeleiders

Als je een kind met diabetes in je groep hebt, kan dat heel wat vragen oproepen: wat houdt diabetes juist in? Kan het kind gewoon mee op bos- of zeeklas, jeugdkamp, …? Wat met eten? Heeft het kind speciale verzorging nodig? Wat doe je best in noodsituaties?

Een kind met diabetes kan op een vrijwel normale manier alle activiteiten meevolgen, mits enkele kleine aanpassingen in zijn dagelijkse routine. Hieronder kan je alvast het informatieboekje voor leerkrachten en begeleiders terugvinden met onze adviezen.

Schoolboekjes voor leerkrachten en begeleiders

PDF
Pentherapie op school
PDF - 1.41 Mb
PDF
Pomptherapie op school
PDF - 1.32 Mb
Laatste aanpassing: 1 augustus 2022