Kan ik deelnemen tijdens mijn behandeling?

Het is aangeraden te wachten met KanActief tot uw meest intensieve behandeling achter de rug is. Dit omdat het opbouwen van spierkracht en conditie moeilijker is wanneer deze nog lopende is. Omdat er regelmatig een nieuwe groep start, kan uw revalidatie dus vlot aansluiten bij uw behandeling. Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet om contact op te nemen via kanactief°uzleuven.be. Tenslotte adviseren we om uw inschrijving tijdig in orde te brengen, omdat de groepen snel vol zitten. Elke maand start er een nieuwe groep. Normaal start u dus aansluitend op uw behandeling met de revalidatie bij KanActief. 

In uitzonderlijke gevallen kunt u ook al tijdens uw behandeling deelnemen. Daarvoor hebt u toestemming van uw behandelende arts nodig.

Moet ik elke sessie aanwezig zijn?

Voor een optimaal resultaat komt u het best zoveel mogelijk naar de sessies. 

Kunt u eens niet komen door omstandigheden (vakantie, familieverplichting, ziekte, …), dan is dat geen probleem. 

Kan ik deelnemen als ik nog lichamelijke beperkingen heb?

Lichamelijke beperkingen vormen doorgaans geen probleem. Voor de start van het programma heeft u een consultatie met een arts Fysische Geneeskunde en Revalidatie. Deze zal samen met u bekijken wat uw mogelijkheden zijn. Daarnaast legt u ook een fietsproef af. Op die manier kunnen de kinesitherapeuten een programma opstellen dat aangepast is aan uw niveau.

Wat neem ik het best mee voor de oefensessies?

U neemt het best sportschoenen en comfortabele kledij mee. Er zijn kleedkamers met kastjes (afsluitbaar met een stuk van 2 euro) en doucheruimtes waar u zich kan omkleden en opfrissen. Een drinkbus kunt u ter plaatse bijvullen aan het waterkraantje. 

Ik ben opnieuw aan het werk, is de combinatie haalbaar?

We raden u aan om te starten met het programma voor u weer aan het werk gaat. Revalideren kost immers veel energie.  We zien echter regelmatig deelnemers die deze toch succesvol combineren. Kijk voor uzelf wat praktisch en fysisch haalbaar is.

Het programma is in groep. Is het ook mogelijk om individueel opgevolgd te worden?

KanActief is een groepsprogramma. Indien u liever individueel opgevolgd wordt bij een kinesitherapeut, kunnen we u steeds doorverwijzen naar een collega buiten het ziekenhuis. Bespreek het zeker met uw behandelende arts.

Ik ben helemaal niet sportief en heb nooit veel aan sport gedaan. Zal het me lukken?

Zeker. KanActief is een revalidatieprogramma, geen sportkamp. Er wordt heel langzaam opgebouwd. De lessen worden aangepast aan uw mogelijkheden.

Ik ben bang van de verhalen, het leed van de andere deelnemers. Zal ik dat aankunnen?

Niemand is verplicht om zijn verhaal met anderen te delen. Uit ervaring weten we dat het herkennen van dezelfde moeilijkheden, problemen en vragen tijdens en na de behandeling bij lotgenoten, veel steun kan bieden. Veel mensen zijn verrast door de kracht en verbondenheid die ze daaruit kunnen halen.

Tijdens de bewegingssessies werken we vooral samen op een actieve en positieve manier aan uw herstel. Het is heilzaam voor lichaam en geest om samen te bewegen en te sporten. Het praten over de ziekte en alles wat erbij komt kijken, is een mogelijkheid maar geen verplichting.

Moet ik voor de parking betalen?

Nee, parkeren is gratis voor deelnemers van KanActief.

Wat houdt de fietsproef in en zal ik dat wel aankunnen?

Na goedkeuring van de arts Fysische Geneeskunde en Revalidatie maken we een afspraak voor de fietsproef, die onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesitherapeut zal plaatsvinden. Tijdens de fietsproef controleren we uw hartritme en zuurstofopname. Die parameters geven ons een goede weergave van hoe het met uw huidige conditie gesteld is en helpen ons uw optimale trainingsintensiteit bepalen. De proef is voor iedereen haalbaar.

Wat is de doelstelling van zo’n programma?

Onderzoek heeft aangetoond dat een revalidatieprogramma na een borstoperatie, bestraling of chemotherapie bij diverse emotionele en lichamelijke klachten het herstelproces bevordert. Onze voornaamste doelstellingen zijn het verminderen van de vermoeidheid en het verhogen van het algemeen fysiek functioneren, de levenskwaliteit en het metaal welzijn.

Wat is de inhoud van een oefensessie? Hoe zien de lessen eruit?

Wekelijks zijn er 2 verschillende soorten trainingen. In de fitnesstraining krijgt u een trainingsprogramma op maat bestaande uit aerobe en krachttraining. De andere les gaat door in een sportzaaltje en bestaat uit cardiotraining onder de vorm van aerobics en krachtoefeningen op de mat. Er wordt telkens afgesloten met een stretching.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Een afspraak maken kan telefonisch: tel. 016 33 87 99, of via mail: kanactief@uzleuven.be.

Ik ben al redelijk fit, is dit programma dan nog nuttig?

Zeker. KanActief is een groepsprogramma, maar wel op  maat. Dat wil zeggen dat de lessen aangepast worden aan uw eigen persoonlijk niveau.

Wat kost KanActief?

U betaalt enkel het remgeld (ongeveer 7 euro) per sessie, de rest wordt terugbetaald door de mutualiteit. Dat geldt ook voor de onderzoeken aan het begin van het programma. Vervoerskosten worden niet terugbetaald.

We raden u wel aan om u bij uw mutualiteit te informeren over mogelijke bijkomende terugbetalingen.

 

Laatste aanpassing: 26 februari 2024