Vaardigheidsparcours met uniek lussensysteem bevordert re-integratie in de maatschappij na revalidatie

1 mei 2016

Het revalidatiecentrum opende op 12 april zijn nieuwe vaardigheidsparcours met een voor ons land uniek lussensysteem. Het parcours wil revalidanten zo mobiel mogelijk maken voor ze hun dagelijks leven hervatten. Door de graduele opbouw qua moeilijkheidsgraad verloopt de overgang naar de ‘onveilige’ buitenwereld minder bruusk.

Op deze pagina

In campus Pellenberg verblijven patiënten meestal langere tijd om te revalideren. Het vaardigheidsparcours, in openlucht op het domein van de campus, is een oefenterrein voor revalidanten die zich te voet, met een (elektronische) rolstoel of een fiets willen verplaatsen. Het straatbeeld is in het hele parcours geïntegreerd om in zo realistisch mogelijke situaties te trainen.

Vier delen

Het parcours bestaat uit vier delen. Er is een behendigheidsstuk voor rolstoelers en stappers: een uitgebreid gamma aan trappen, goten, hellingen en ondergronden helpt hen om de basisvaardigheden van stappen en rolstoelrijden onder de knie te krijgen.

Daarnaast zijn er nog drie delen voor fietsers en rolstoelers: drie lussen die elkaar opvolgen en in stijgende lijn gaan qua moeilijkheidsgraad. Revalidanten oefenen zo stapsgewijs hun motorische en cognitieve vaardigheden om zich voor te bereiden op het echte verkeer. Het behendigheidsgedeelte komt in ons land ook in andere zorgcentra voor, het lussensysteem is uniek.

Op het vaardigheidsparcours doen revalidanten op een veilige manier succeservaringen op. Ze trainen tot ze er voldoende vertrouwen in hebben dat het hen in de ‘echte’ wereld ook zal lukken.
Frederik Lenaerts, sporttherapeut

Tussenstap

Het vaardigheidsparcours slaat een brug tussen de eerder kunstmatige mobiliteitstraining binnen in het revalidatiecentrum en participatie aan het echte verkeer: door de graduele opbouw verloopt de overgang naar de ‘onveilige’ buitenwereld minder bruusk.

Sporttherapeut Frederik Lenaerts: “Is iemand niet mobiel genoeg, dan is de kans groter dat hij bij thuiskomst minder snel de deur uit komt en zo geïsoleerd raakt. Op het vaardigheidsparcours doen revalidanten op een veilige manier succeservaringen op. Ze trainen tot ze er voldoende vertrouwen in hebben dat het hen in de ‘echte’ wereld ook zal lukken.”

 

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023