Jaarverslag 2016

De kerntaak van UZ Leuven was in 2016 niet anders dan de vorige jaren: onze patiënten menselijke en hoogtechnologische zorg bieden, ondersteund door uitstekend onderwijs en innovatief onderzoek. Tegelijk is elk jaar anders, met zijn eigen bijzondere gebeurtenissen en nieuwe ontwikkelingen.

Met die eigenheid en diversiteit van 2016 laten we u graag kennismaken aan de hand van een breed informatieaanbod: nieuwsberichten, videobeelden, foto’s, kerncijfers en infographics.

We nodigen u uit om te ontdekken wat het voorbije jaar voor UZ Leuven in petto had.

In beeld

In een video-interview blikken de gedelegeerd bestuurder en de voorzitter van het bestuurscomité terug op een bewogen jaar.

Belangrijkste nieuws

Groot­schalig Europees project om type 1-diabetes beter te begrijpen en behandelen

17 december 2016
Europese onderzoekers starten een nieuwe databank om bloedstalen en andere gegevens van patiënten met type 1-diabetes en hun familieleden in te zamelen. Zo willen ze de evolutie van de ziekte bij deze personen nauwgezet bestuderen en een beter inzicht krijgen in de ziekte.

Televisie in UZ Leuven

27 november 2016
In 2016 kwam UZ Leuven regelmatig op televisie. Kwaliteits­volle en warme patiënten­zorg werd uitgebreid belicht in tv-reeksen zoals Top­dokters, Via Annemie en Spoed 24/7.

50 jaar centrum menselijke erfelijk­heid

27 november 2016
In 2016 vierde het centrum menselijke erfelijkheid (CME) zijn 50-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een diverse waaier aan activiteiten, het hele jaar door.

25 jaar verblijf voor familie

25 oktober 2016
Op dinsdag 25 oktober 2016 vierde UZ Leuven het 25-jarig bestaan van het verblijf voor familie.

Ziekenhuizen werken internationaal samen voor betere behandeling sarcoïdose

24 oktober 2016
Zes gerenommeerde ziekenhuizen, waaronder UZ Leuven, gaan voor het eerst de door hen geleverde zorg voor longziekten onderling vergelijken. Bedoeling daarvan is om de zeldzame longziekte sarcoïdose beter te kunnen behandelen.

UZ Leuven en Cegeka bundelen krachten

4 oktober 2016
UZ Leuven en Cegeka gaan samenwerken voor het elektronisch patiëntendossier (EPD). Beide instellingen zullen daarvoor op korte termijn een joint venture oprichten.

Prof. dr. Wim Robberecht voorzitter bestuurs­comité

1 augustus 2016
Op 1 augustus nam prof. dr. Wim Robberecht zijn taak als nieuwe voor­zitter van het bestuurs­comité van UZ Leuven op, in opvolging van prof. dr. Guy Mannaerts.

Eerste op maat gemaakte oogprothese op basis van 3D-print

14 juli 2016
Oogartsen van UZ Leuven zijn erin geslaagd een oogprothese te maken op basis van een driedimensionale afdruk van de oogholte. Het is de eerste keer dat een op maat gemaakte oogprothese met die techniek ontworpen wordt.

Eén transport tussen alle Vlaamse ziekenhuizen

17 mei 2016
Rode Kruis-Vlaanderen, UZ Leuven en UZ Gent slaan de handen in elkaar voor het transport van bloedproducten, stalen en ander medisch materiaal.

Vaardigheidsparcours met uniek lussensysteem bevordert re-integratie in de maatschappij na revalidatie

1 mei 2016
Het revalidatiecentrum opende op 12 april zijn nieuwe vaardigheidsparcours met een voor ons land uniek lussensysteem. Het parcours wil revalidanten zo mobiel mogelijk maken voor ze hun dagelijks leven hervatten.

Eerste wapen­feit in ziekenhuis­hervorming: terug­betaling percutane mitralis­klep­reconstructie

1 april 2016
Sinds het voor­jaar wordt een percutane mitralis­­klep­­recon­structie door het Riziv terug­­betaald, op voorwaarde dat de behandeling via bepaalde specialisatie­­centra verloopt. De ingreep is een van de behandelingen bij mitralis­­insuf­fi­ciëntie, waarbij een van de hart­­kleppen niet goed meer werkt.

Vernieuwend klinisch onderzoek voor betere behandeling ziekte van Crohn

1 april 2016
In september 2016 startte prof. dr. Séverine Vermeire met een onderzoek om de ziekte van Crohn, een ontstekings­ziekte van de dunne darm, efficiënter te kunnen aanpakken. Vernieuwend aan haar aanpak is dat de studie niet gericht is op een betere behandeling van de ontsteking, maar de ontsteking wil vermijden.

Nieuwe behandeling biedt perspectieven voor zeldzame leveraandoening

1 april 2016
De voorbije twintig jaar is er geen wezenlijke vooruitgang geboekt in de behandeling van primaire biliaire cholangitis (PBC), een leveraandoening die vooral vrouwen van middelbare leeftijd treft. Het geneesmiddel Ocaliva™ brengt daar verandering in.

Opvang slacht­offers terreur­aanslagen 22 maart

1 april 2016
Na de terreur­aanslagen van dinsdag­ochtend 22 maart op de lucht­haven van Zaventem en in metro­station Maalbeek werden 24 patiënten opgenomen in UZ Leuven. De koning en koningin bezochten op donderdag 24 maart ons zieken­huis om de slachtoffers van de aanslagen en hun familie een hart onder de riem te steken.

Derde keer JCI

1 april 2016
UZ Leuven heeft voor de derde keer de JCI-accreditatie behaald, een inter­nationaal kwaliteits­label voor zieken­huizen dat drie jaar geldig blijft. UZ Leuven was 6 jaar geleden het eerste zieken­huis in België dat het JCI-label behaalde.

Schenking geeft impuls aan klinisch onder­zoek long­trans­plan­tatie

1 april 2016
De afdeling long­trans­plan­tatie ontving begin 2016 een schenking van 250.000 euro voor klinisch trans­lationeel onderzoek. Een Nederlandse familie schonk de som uit erkentelijk­heid. De gift gaf een brood­nodige injectie aan een onderzoeks­project over chronische afstoting na een long­trans­plan­tatie.

4 nieuwe diensthoofden

1 april 2016
Het bestuurscomité stelde in 2016 vier nieuwe diensthoofden aan.
Laatste aanpassing: 15 april 2021