Boeken over (omgaan met) dementie

Overzicht van boeken die meer info geven over het ziektebeeld en hoe ermee om te gaan.

Informatie over dementie

Jan Steyaert
We leven steeds langer. Dat is goed nieuws, maar betekent ook dat we steeds vaker geconfronteerd worden met leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals dementie. In dit boek geven de medewerkers van de Expertisecentra Dementie antwoorden op de 50 vragen die zij het vaakst krijgen, op een toegankelijke en bevattelijke manier.
borgerhoff-lamberigts.be
Jan Steyaert
Over dementie is veel informatie beschikbaar. Te veel om lezen, te veel om er snel de essentie uit te halen. Dit boek plaatst de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Het richt de blik op de Vlaamse context en kijkt naar de dingen vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en van mantelzorgers. Een bundeling van de kennis die ertoe doet.
infocentrum.dementie.be
Mathieu Vandenbulcke
Over ouder worden wordt er veel gepraat. Iedereen droomt ervan om oud te worden met een rustig gemoed en een heldere geest, maar het is niet aan iedereen gegeven. In dit boek ontdek je wat er allemaal kan mislopen in de hoofden van ouderen. Aan de hand van jarenlange expertise en meeslepende verhalen brengt dit boek de wetenschap over geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen tot leven.
lannoo.be
Lies Van Assche & Luc Van de Ven
Een van de grote angstbeelden die verband houden met het ouder worden, is het verlies van de cognitieve functies en de daaruit voortvloeiende hulpbehoevendheid. Meestal gaat het hierbij om een proces van jaren. De eerste uitdaging hierbij is het tijdig herkennen van deze ‘milde cognitieve beperking’ of deze ‘milde gedragsverandering’.
gompel-svacina.eu

Omgaan met dementie

Ezra van Zadelhoff & Tosca Janssens
Het aantal mensen met dementie neemt toe en daarmee ook het aantal mantelzorgers: partners, kinderen en andere naasten die nauw bij hen betrokken zijn. Mantelzorgers bieden hun tijd, energie, liefde en zorg veelal gedurende lange tijd aan. In die periode ontstaan steeds meer vragen waarop eenduidige antwoorden niet zomaar te vinden zijn. Dit boek geeft antwoord op die vragen en biedt je een helpende hand, concrete tips en handreikingen, gericht op wat nog wél kan.
lannoo.be
Mathieu Vandenbulcke & Erik Schokkaert & Veerle Achten
We kunnen dementie nog niet genezen, maar er zijn wel veel manieren mogelijk om het leven met deze ziekte er beter op te maken. Mensen met dementie kunnen een leven leiden dat ze ervaren als zinvol en kwaliteitsvol. Er zijn ook allerlei vormen van ondersteuning beschikbaar voor hen én voor de mensen om hen heen. Dit boek bespreekt de uitdagingen en mogelijkheden op het vlak van levenskwaliteit, relaties, autonomie en beslissen.
lannoo.be
Herlinde Dely & Jurn Verschraegen & Jan Steyaert
Een integraal referentiekader voor de kwaliteit van leven, wonen en zorg van personen met dementie. Voor alle zorgvoorzieningen die met mensen met dementie en hun mantelzorgers in contact komen. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en samen met vele zorgvoorzieningen, vrijwilligers, mantelzorgers en personen met dementie bogen de auteurs zich over vragen als ‘Wat is kwaliteit van leven, wonen en zorg voor wie dementie heeft?’.
infocentrum.dementie.be
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen & Kenniscentrum Mantelzorg
Wanneer je omgeving of jijzelf met dementie te maken krijgt, denk je misschien niet meteen aan hulp of ondersteuning. De Weg Kwijt is geschreven vanuit het perspectief van een mantelzorger in een eenvoudige en voor iedereen leesbare en begrijpbare taal. Het beoogt vooral mantelzorgers te helpen bij het zoeken naar een gepaste invalshoek in het omgaan met mensen met dementie, waardoor ze de zorg en begeleiding krijgen waar ze recht op hebben.
infocentrum.dementie.be
Louis Heylen & Toon Blux & Karin Neijenhuis & Marc De Bodt
Ouderen vragen respect en wensen als volwassenen aangesproken en behandeld te worden. Respectvolle communicatie, respectvolle omgang is niet altijd gemakkelijk. Ouderen hebben ook hun karakter, hun persoonlijkheid waarvan sommige kenmerken met het ouder worden nog meer in de verf komen te staan. Toch moet het uitgangspunt altijd blijven: vooral mét hen praten en niet alleen óver hen, in het besef dat hun wereld kleiner en eenzamer wordt.
gompel-svacina.eu
Chris De Rijdt & Wilma Scheres
Communiceren met mensen met dementie vormt voor mantelzorgers en familieleden maar ook voor vele professionals een heuse uitdaging. Ondersteunende hulpmiddelen op communicatief vlak helpen de interactie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving te verbeteren en bieden handvatten om moeilijk verstaanbaar gedrag te verminderen. In dit boek gaan de auteurs op zoek naar verschillende manieren om mensen met dementie structuur te bieden en communicatief te ondersteunen in het dagelijks leven.
gompel-svacina.eu
Laatste aanpassing: 24 juni 2025