Gebroken bekkenring

Een breuk van de bekkenring kan worden veroorzaakt door een laag energetisch trauma (bv. val uit stand) of door een hoog energetisch trauma (bv. verkeersongeval).

Afspraken

Traumatologie

Symptomen

Een gebroken bekkenring veroorzaakt meestal pijn ter hoogte van de bil en lies. Bewegingen ter hoogte van de heup zijn zeer pijnlijk en meestal niet mogelijk.

Behandeling

De behandeling van een gebroken bekkenring is afhankelijk van het type trauma, de ervaren pijn en of de breuk al dan niet verplaatst is.

Gebroken bekkenring door een laag energetische trauma

Een breuk van de bekkenring als gevolg van een laag energetische trauma (fragility fracture of the pelvis) komt voornamelijk bij ouderen voor. 

Het behoud van mobiliteit en zelfredzaamheid wordt nagestreefd door u zo snel mogelijk weer te laten stappen.

Meestal gaat het om een breuk in het heiligbeen (sacrum) en in het schaambeen (pubistak) die weinig verplaatst is. U voert oefeningen met de kinesitherapeut uit. Er wordt gekeken of de breuk voldoende stabiel is om een niet-operatief beleid aan te houden. Dit lukt in ± 70% van de gevallen.

In ± 30% van de gevallen is de breuk toch te fel verplaatst of zijn de pijnklachten te ernstig om een niet-operatief beleid aan te houden. Er wordt dan een minimaal invasieve schroefosteosynthese (incisie van maximaal 3 cm) uitgevoerd waarna uw pijnklachten verminderen en u beter kan stappen.

Standaard röntgenopname van het bekken na schroefosteosynthese.

Nazorg

  • We beogen een snelle mobilisatie met gangrevalidatie waarbij volledige steunname en spiertraining onder begeleiding van de kinesitherapeut geoefend wordt. Samen streven ernaar uw zelfredzaamheid maximaal te behouden.
  • Met onze sociale dienst wordt gekeken of terugkeer naar huis haalbaar is of er een tussenoplossing gezocht dient te worden (kortverblijf, revalidatiecentrum, …).

Gebroken bekkenring door een hoog energetisch trauma

Een breuk van de bekkenring als gevolg van een hoog energetisch trauma komt voornamelijk in de jongvolwassen populatie voor en kan gepaard gaan met ernstige levensbedreigende letsels en neurologische schade (cfr. polytrauma).

Vaak zijn er geassocieerde fracturen (wervelkolom, onderste ledematen, bovenste ledematen, …).

Operatie

Meestal gebeurt de chirurgie in 2 tijden.

  1. In een eerste fase gebeurt een stabilisatie van de vitale orgaanfuncties en externe fixatie van het bekken
  2. In een tweede fase wordt de bekkenring gereconstrueerd via een combinatie van open en minimaal invasieve technieken.

Er wordt gestreefd naar een reconstructie van de bekkenring en ligamentaire structuren (gewrichtsbanden).

Nazorg

Na de ingreep is er gedurende 6 weken meestal geen volledige belasting toegestaan. Wel kan u met de kinesitherapeut oefenen op mobiliteit en spierbehoud.

Na 6 weken start er intensieve gangrevalidatie en spiertraining.

Prognose, risico’s en complicaties

Lees meer op de algemene pagina over een gebroken bekken.

Specialisten

Laatste aanpassing: 3 maart 2024