Welke vetten gebruik je het best om te smeren en in bereidingen?

Lees welke vetten u best gebruikt om te smeren, bakken en frituren.

Smeren

Gebruik een product met 25, 35 of 38 procent vet. Let op dat maximaal 1/3e verzadigd vet is. 

Bereiden

Kies voor oliën en zachte bak- en braadmargarines. Die zijn gezonder dan de vaste varianten. 

Frituren

Je kiest best voor oliën omdat ze relatief weinig verzadigd vet bevatten en relatief veel onverzadigd vet. 

Verhitten van olie

Vermijd oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals zonnebloem-, soja-, lijnzaad-, sesam- en walnootolie. Die mogen niet worden verhit. Verhitting beschadigt de vetzuren en andere bestanddelen van de olie.

Verhit tot maximum 175°C. De aanbevolen maximumtemperatuur is 5°C lager dan voorheen om zo de vorming van acrylamide (een kankerverwekkende stof) te beperken.

Wat met calorieën?

Het soort frituurvet heeft geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten. Frieten gebakken in frituurvet of in -olie zijn even vet en calorierijk.

Alternatieven

Je kunt ook gebruik maken van een airfryer of kiezen voor producten die in de oven kunnen. Hierdoor beperk je het gebruik van vetstoffen.

Matig je gebruik

Let op dat je niet te veel vet gebruikt, ook al kies je voor een goede soort smeer- en bereidingsvet.

Maximaal aangeraden gebruik:

  • Smeervet: 1 mespunt per boterham
  • Bereidingsvet: 1 eetlepel per persoon per dag
Laatste aanpassing: 12 oktober 2023