Coronatestcentrum verhuist naar UZ Leuven en binnenstad

28 oktober 2021
Het voorbije anderhalf jaar konden inwoners van Oost-Brabant terecht in de coronapost op OH Leuven voor een coronatest. Eind deze week sluit dat testcentrum de deuren. In de plaats zetten twee bestaande testcentra hun deuren verder open: in UZ Leuven voor mensen die met de wagen komen en in de binnenstad bij KU Leuven.

Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad, terugkerende reizigers die zich moeten laten testen of mensen met symptomen… Het voorbije anderhalf jaar hebben duizenden Oost-Brabanders zich laten testen in de coronapost op OHL, georganiseerd door huisartsenkring Khobra met ondersteuning van stad Leuven.

“Ik wil alle medewerkers van het testcentrum en huisartsenkring Khobra bedanken voor hun onafgelaten inzet van de voorbije maanden”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Een vlotte en efficiënte manier om je te laten testen is cruciaal gebleken tijdens de pandemie. Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Met de twee nieuwe locaties zullen de inwoners zich ook de komende maanden vlot kunnen laten testen.”

“Wij zijn stad Leuven zeer dankbaar voor de zeer goede en vlotte samenwerking. Daardoor hebben we in volle coronacrisis zeer snel een goed uitgerust testcentrum kunnen uitbouwen dat beschikbaar was voor de ruime regio rond Leuven”, zegt dr. Thierry Op de Beeck van huisartsenkring Khobra. “Wij kijken ook vol vertrouwen uit naar de samenwerking met UZ en KU Leuven.”

Nieuwe locaties voor coronatesting

Vanaf 1 november verhuist het testcentrum naar twee nieuwe locaties: in UZ Leuven en in de binnenstad. Testen gebeurt enkel op afspraak en enkel indien je in het bezit bent van een activatiecode. Je kan een afspraak maken via www.mijngezondheid.be . In het afsprakensysteem kan je dan de locatie kiezen.

De testlocatie georganiseerd door UZ Leuven werkt met een ‘drive-in’-principe: je rijdt met de wagen de teststraat binnen en wordt zo getest. Je kan je hier enkel laten testen als je met de auto komt.

Nancy Vansteenkiste, operationeel directeur van UZ Leuven: “De teststraat in campus Gasthuisberg is er al sinds 11 mei 2020. De drive-in, waarin je een test krijgt vanuit je eigen wagen, gebruiken we vooral voor het testen van patiënten die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis of die een ingreep moeten krijgen waarbij aerosolen vrijkomen. Ook de medewerkers van UZ Leuven kunnen er terecht om zich te laten screenen. Binnenkort zal de teststraat dus ook beschikbaar zijn voor inwoners van Oost-Brabant die zich met de wagen willen laten testen. We werken daar graag aan mee, met de extra hulp van studenten van de KU Leuven en de medische coördinatie van de huisartsen.”

Een tweede testlocatie, voor mensen die te voet of met de fiets komen, bevindt zich in de binnenstad, georganiseerd door KU Leuven. Van 1 tot en met 15 november kunnen inwoners zich laten testen in het Van Dalecollege in de Naamsestraat. Tot nu toe was deze testlocatie voornamelijk voorbehouden voor studenten. Vanaf 1 november kunnen ook niet-studenten er terecht voor een test. Die locatie is goed bereikbaar met de fiets of te voet.

Op 15 november verhuist dat testcentrum naar het Pauscollege. Ook dat is vlot bereikbaar met de fiets of te voet. De ingang van het testcentrum bevindt zich op het binnenplein achter de Pieter De Somer-aula, bereikbaar via de Charles Deberiotstraat of via de Tiensestraat en het Alfons Smetsplein.

“Samen staan we sterker, dat hebben de voorbije 19 maanden bewezen”, zegt rector Luc Sels. “Het test- en tracecentrum voor studenten dat we in oktober 2020 hebben opgericht, speelde het voorbije jaar een essentiële rol in onze strijd tegen corona. We breiden onze opdracht nu graag uit om stad Leuven te ondersteunen in haar teststrategie voor de Leuvense bevolking. Met oprechte dank aan de vele collega’s en studenten die het testcentrum al vele maanden draaiende houden.”

Laatste aanpassing: 9 augustus 2022