Chronische peri-apicale parodontitis

Chronische ontsteking in de zone rondom de wortelpunt door een continue, schadelijke instroom van bacteriën, bacteriële gifstoffen ... vanuit de wortelkanalen.

Afspraken enkel via verwijzende (tand)arts

Endodontie

Door deze chronische ontsteking is er een lokale botafbraak rondom de wortelpunt(en). Op een radiografie vormt dit ontstekingsweefsel een zwarte vlek.

Als de ontsteking al verder gevorderd is, kunnen er ook van de tandwortel zelf stukjes resorberen. De tandwortel heeft dan een kortere lengte dan vroeger.

Deze ontsteking kan een uitweg zoeken naar buiten waarbij een fistel wordt gevormd. Een fistel is een gangetje van een chronische ontstekingszone, vertrekkend van de wortelpunt tot aan het tandvlees. U krijgt hierdoor een lokale verdikking (‘bolletje’) op het tandvlees. Dit blaasje kan openbarsten en voor enkele dagen of weken verdwijnen alvorens terug te keren. Bij het openbarsten ontsnapt er pus. 

Deze aandoening kan ook optreden bij al endodontisch behandelde tanden. Er bevinden zich dan nog besmette ruimtes in de wortel die een blijvende irritatie geven voor de zone rondom de wortelpunt.

Symptomen van chronische peri-apicale parodontitis

Deze aandoening is zeer vaak symptoomloos en is daardoor wat miskend. Toch kan hij belangrijke gevolgen hebben voor de orale en de algemene gezondheid.

Een acute pijnopflakkering van dit chronische proces is mogelijk.

U kunt enkele dagen tot enkele weken een drukkende pijn voelen. Die zal weer verdwijnen, en na een niet te bepalen periode weer terugkomen.

Het is mogelijk dat er pus- en abcesvorming ontstaat.

Op momenten dat u zich fysiek zwakker voelt (verkoudheid, grieperig, vermoeidheid ...) kan deze acute fase meer voorkomen.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

  • Pijnanamnese
  • Radiologisch onderzoek
  • Mondonderzoek
Laatste aanpassing: 24 februari 2021