Littekenzorg en littekenbescherming na brandwonden

Hoelang moet ik mijn litteken hydrateren? Hoelang pas ik totale zonneprotectie toe? Wat met zonnebaden en zonnebank? Lees meer over het verzorgen en beschermen van uw littekens na brandwonden.

Veelgestelde vragen

Op het moment dat de huid genezen is en er geen wondzorg meer nodig is. Het kan zijn dat bepaalde zones van de brandwonden vroeger zijn genezen dan andere. In de genezen zone start je dan indien mogelijk al littekennazorg op.

Zolang de huid droog is, meestal enkele maanden tot 1 jaar of langer.

Zolang er pigmentverschil  in de huid aanwezig is. Standaard is dit gebruik maken van een maximaal UV werende zonnecrème factor 50 gedurende 1 jaar. Nadien gebruik je een lagere beschermingsfactor 30. Pas ook zonneprotectie toe in de schaduw. Er bestaat UV bestendige kledij, zwemkledij. Drukkledij is UV bestendig.

Ja, sommige outdoor- en sportkledij ( waaronder zwemkledij) is UV bestendig. Vraag dit goed na bij de verkoper.

De “VZW HelpBrandwondenKids” neemt graag de kosten van zonwerende kledij voor kinderen tot en met 18 jaar op zich.

Je maakt on line je keuze via www.odiezon.nl . U mag niets on line bestellen maar de bestelling moet  telefonisch ( +31 522 47 02 20) gebeuren met de vermelding van artikelnummer- maat-kleur-jongen of meisje. U meld dat u zonwerende kledij besteld via de VZW HelpBrandwondenKids met de volgende bestelcode: HBK 2020  UZ Gasthuisberg Leuven + naam, geslacht, geboortedatum en adres van het kind vermelden.

Neen, als je weet dat je gaat blootgesteld worden aan UV straling ( = naar buiten gaan) dan gebruik je meteen je zonnecrème. Zonnecrème heeft ook een hydraterende werking.

Dit is verboden omdat het herstel van de pigmentatie van de huid ten vroegste na 3 maanden tot 18 maanden wordt verwacht.

Bij aanhoudende jeuk, toenemende roodheid, overmatige littekenvorming of hypertrofie en probleem met de  mobiliteit tgv het  litteken.

Contacteer dan het nazorgteam van het brandwondencentrum of de brandwondenchirurg.

Wanneer u verbrand bent ter hoogte van uw behaarde hoofdhuid kunt u problemen hebben met het terug groeien van uw haar. Hiervoor zijn verschillende oplossingen mogelijk die u best bespreekt met uw brandwondenchirurg.

Laatste aanpassing: 21 april 2023