Afspraken
-
Voor dit onderzoek hebt u altijd een voorschrift van uw dokter nodig. Gelieve dit op te laden in de online tool bij uw inschrijving (via scan of leesbare foto).
-
Er kan geen telefonische afspraak gemaakt worden.
-
Voor verwijzers: gebruik het aanvraagformulier.
-
Voor info of verplaatsen/annuleren afspraak: +32 16 34 38 76 - werkdagen van 8 tot 17 uur

Voorbereiding
- U moet niet nuchter zijn voor een mammografie.
- Meebrengen:
- Vroegere radio-, echografieën of MR-scans van de borsten
- Elektronische identiteitskaart
- Gebruik de dag van het onderzoek geen deodorant, talkpoeder of lotion in de oksels of op de borsten.
- Laat halssieraden thuis.
- Draag bovenkledij die u gemakkelijk kunt uitdoen.
- Verwittig de verpleegkundige voor het onderzoek begint over:
- Eventuele eerdere negatieve ervaringen met mammografieën
- Zwangerschap (of vermoeden van)
Verloop
Duur: 1,5 uur, wachttijd inbegrepen.
- Verwijder uw bovenkledij.
- Neem plaats voor het apparaat (staan of zitten).
- De borst wordt door de verpleegkundige zorgvuldig en zo ver mogelijk op een röntgendetector gelegd, om de borst zo volledig mogelijk in beeld te brengen. Om scherpe beelden te bekomen en de stralingsdosis zo laag mogelijk te houden, wordt uw borst samengedrukt tussen 2 platen, wat als eventueel als onaangenaam of pijnlijk kan ervaren worden. Dit duurt echter slechts enkele seconden.
- Voor een correcte diagnose zijn opnames vanuit verschillende richtingen nodig. Op advies van de radioloog kunnen bijkomende opnames nodig zijn om bepaalde details beter te beoordelen. De totale stralingsdosis is laag.
- Op advies van de radioloog kan er beslist worden om een 3D mammo of een mammografie met contrastvloeistof uit te voeren.
- Afhankelijk van de indicatie en de bevindingen op uw mammografie kan de radioloog een aanvullende echografie uitvoeren voor verdere oppuntstelling.
- De radioloog maakt een verslag van de beelden en stuurt dit naar de aanvragende arts.
Echografie van de borsten en/of lymfeklierstreken
De radioloog beslist of u een echografie van de borsten nodig heeft, op basis van de klinische inlichtingen op uw aanvraagbon (die ingevuld werd door de verwijzende arts), eventuele bevindingen op mammografie en/of voorgaande onderzoeken en rekening houdend met uw leeftijd en borstdensiteit.

Verhoogde terugbetaling
Voor asymptomatische patiënten met een sterk verhoogd risico op borstkanker (life time risk van 30% of meer) is er een terugbetaling van de jaarlijkse mammografie voorzien.
Bekijk voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze terugbetaling.
Bevolkingsonderzoek
Elk jaar krijgen zowat 6.000 vrouwen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben. Het is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. 3 op 4 borstkankers komen voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Ongeveer 1 op 5 vrouwen met borstkanker, sterft uiteindelijk aan de ziekte.
Daarom organiseert de Vlaamse overheid een Bevolkingsonderzoek Borstkanker voor alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. Door dit onderzoek kunnen we mogelijk zien of u borstkanker hebt, voordat u er zelf iets van merkt. Hoe eerder we borstkanker ontdekken, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling.
U beslist zelf of u deelneemt of niet. Informeer u goed. Dan weet u wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is.
Voor meer informatie over het verloop van het onderzoek, kan u terecht op borstkanker.bevolkingsonderzoek.be
Brochures
-
MammografiePDF - 141.91 Kb