Een miljoen euro voor hersenonderzoek bij zeldzame ziekten

26 januari 2021
Prof. dr. Pierre Vanderhaeghen ontvangt de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten voor zijn onderzoek naar de ontwikkeling van onze hersenen. Aan deze prestigieuze Prijs van het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een bedrag van 1 miljoen euro gekoppeld.

Hoe meer we weten over de manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, hoe beter we begrijpen wanneer en waarom het soms fout gaat, en hoe bepaalde zeldzame ziekten ontstaan.
De internationale jury van experts erkent met de toekenning van de Prijs Generet het belang van het fundamentele onderzoek van neurowetenschapper Pierre Vanderhaeghen (Laboratorium voor Stamcel- en Ontwikkelingsneurobiologie - VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek) in deze zoektocht.

“You can only fix what you understand”, zo verwoordt prof. Pierre Vanderhaeghen zijn drijfveer. “Onze grote drive, van mezelf en van het team van toponderzoekers rond me, is die nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt in onze hoofden. Je kan dit nauwelijks onderzoeken met geïsoleerde cellen in het laboratorium, je moet het complexe samenspel van cellen in het hoofd ‘in vivo’ kunnen bestuderen in een levend organisme.” Hiervoor heeft prof. Vanderhaeghen met zijn team dankzij doorgedreven onderzoek in het voorbije decennium een oplossing gevonden. Ze laten menselijke stamcellen ontwikkelen tot zenuwcellen, en transplanteerden deze in de hersenen van muizen, waar ze functioneel integreren maar ook hun eigenheden behouden.

Veel zeldzame ziekten worden veroorzaakt door genetische mutaties die leiden tot fouten in de hersenontwikkeling, wat zich uit in (ernstige) verstandelijke beperkingen, epilepsie, autismesymptomen en dergelijke. “Met ons dierenmodel stellen we het onderzoek hiernaar nieuwe mogelijkheden ter beschikking”, legt prof. Vanderhaeghen uit. “We gaan in de komende twee tot vier jaar zeker heel wat ontdekken over wat er gebeurt in de zich ontwikkelende hersencellen. Die eerste stap is essentieel om later het verschil te maken voor mensen met een zeldzame ziekten.”

Prof. dr. Vanderhaeghen is de derde laureaat van de Prijs toegekend door het Fonds Generet, dat de ambitie heeft in ons land een sterke, internationaal erkende onderzoekshub rond zeldzame ziekten te creëren. De eerste Prijs Generet werd eind 2018 uitgereikt aan prof. Mikka Vikkula (Institut de Duve – UCLouvain) voor zijn onderzoek naar de genetische oorzaak van vasculaire anomalieën. Begin 2020 kreeg de tweede laureaat, neuroloog dr. Steven Laureys (Coma Science Group - Universiteit en UZ van Luik), de Prijs voor zijn onderzoek rond vormen van gewijzigde bewustzijnstoestand.

Prijs Generet

Gerelateerd

Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Foetale chirurgie voor ernstig aangeboren middenrifdefect redt levens

8 juni 2021
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van UZ Leuven en de KU Leuven heeft een gerandomiseerde klinische studie over prenatale chirurgie bij baby's met een ernstig aangeboren middenrifdefect afgerond. De onderzoekers leveren het bewijs dat een operatie vóór de geboorte de overlevingskansen sterk verbetert.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

Nieuwe criteria voor diagnose van neurofibromatosis type 1 en syndroom van Legius

19 mei 2021
Een internationaal team onder leiding van prof. dr. Eric Legius van UZ Leuven heeft een consensus bereikt over nieuwe criteria voor de diagnose van neurofibromatosis type 1 en het syndroom van Legius. De nieuwe richtlijnen laten toe om de twee gerelateerde aandoeningen beter te onderscheiden.
Lees meer
Meer nieuws over "Zeldzame ziekten"

UZ Leuven zet in op psychosociale ondersteuning van kinderen en jongeren met zeldzame primaire immuundeficiëntie

22 april 2021
Kinderen en jongeren met een primaire immuundeficiëntie moeten al erg jong leren omgaan met hun zeldzame aandoening. De afdeling kinderimmuundeficiënties van UZ Leuven stampte daarom het project CARE4KIDS uit de grond dat focust op de psychosociale ondersteuning en educatie van jonge patiënten en hun sociale omgeving.
Lees meer
Laatste aanpassing: 26 januari 2021