Rouwkoffer

Om elke patiënt en naaste dezelfde zorg na overlijden aan te bieden, hebben we een uniforme rouwkoffer ontwikkeld. In de koffer zitten een 15-tal items om het laatste afscheid menselijker, warmer en ook wat draagbaarder te maken.

De rouwkoffer is gegroeid vanuit een grondige bevraging van de verschillende hospitalisatieafdelingen omtrent de noden betreffende zorg na het overlijden. Omdat we elke patiënt en naaste dezelfde zorg na overlijden willen aanbieden, ongeacht de afdeling, hebben we een uniforme rouwkoffer ontwikkeld. Hierbij vertrokken we vanuit alle ‘good-practices’ om een gestroomlijnde persoonsgerichte rouwzorg te faciliteren.

Zorgzaam omgaan met overledenen en hun naasten, voor een kwaliteitsvolle en menselijke zorg.

Een 15-tal items (zoals een deurhanger, een hartjes-armbandje als symbool voor verbondenheid, een kruisje, hartjes-schaaltje en wijwaterkommetje, een inschuifkader met aangepaste en meertalige teksten), zijn inzetbaar om rekening houdend met leeftijd, ziekteverloop, culturele achtergrond, taal ..., het laatste afscheid menselijker, warmer en ook wat draagbaarder te maken.

Al deze items werden zorgvuldig uitgekozen of aangemaakt om een samenpassend geheel te hebben waardoor naasten mogen ervaren dat de zorg voor hun overledene en voor henzelf verder reikt dan het moment van overlijden.

Met éénzelfde zorg wordt er zo getracht om zowel stervende patiënten als hun naasten nabij te zijn.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023