Welkom in stadswijk Gasthuisberg

9 september 2022
In het najaar verdwijnen de kleurenpijltjes om je weg te vinden in campus Gasthuisberg. In de plaats komt een moderne manier van wayfinding die gebaseerd is op het idee van een stratenplan zoals in een stad.

Het ziekenhuis krijgt met toegang Oost en toegang West 2 volwaardige toegangszones. 7 straten, die de naam van een kleur krijgen, zorgen voor een eenvoudig systeem met centrale assen. Zoals iedereen de Leuvense Bondgenotenlaan kent, zal in de toekomst iedereen de Groene straat kennen, de hoofdas die van oost naar west loopt en zo beide toegangen van het ziekenhuis met elkaar verbindt. In de straat sla je af bij de poort waar je moet zijn en gaat dan naar het juiste niveau. Zo kom je vlot bij je bestemming zoals een consultatie of medische afdeling. 

Wim Tambeur, operationeel directeur van UZ Leuven, vertelt hoe die nieuwe wayfinding kadert in de toekomstvisie van de Health Science campus Gasthuisberg.

“De opzet van de Health Sciences campus Gasthuisberg is duidelijk: op een centrale locatie werken wetenschappers en artsen, onderzoekers en verpleegkundigen, studenten en docenten samen aan innovatieve gezondheidszorg. Dagelijks passeren er ook nog vele patiënten, bezoekers en leveranciers. Dat maakt van de campus een echte stad. Daarnaast zijn er een aantal zorgevoluties die voor nog meer beweging op onze campus zorgen: consultaties en dagopnames groeien pijlsnel, terwijl we als universitair ziekenhuis nog meer focussen op intensieve en complexe zorg.”

Toegangspoorten

“Die evoluties vragen om een nieuwe aanpak van de publieke ruimte. We bouwen niet zomaar een campus met wat gebouwen naast elkaar, maar willen een stedelijke wijk in het Leuvense uitbouwen. In plaats van een klassiek ziekenhuisgebouw met één ingang, evolueren we naar een stadswijk met meerdere toegangspoorten. Net zoals je Leuven kan binnenkomen via de Naamsepoort of de Tiensepoort, is onze site bereikbaar via toegang Oost, toegang West of via de noordelijke zijde, bij Onderwijs en navorsing. Oost en West zijn de twee belangrijke toegangen van het ziekenhuis, verbonden via een brede publieke gang die de Groene straat zal heten.”

Binnen & buiten

Daarnaast lopen binnen en buiten in elkaar over in het nieuwe concept van de campus. “We evolueren naar een afwisseling van binnenruimtes en buitenzones: dat voelt minder artificieel en opgesloten dan een klassiek gebouw. En het is duurzamer, want je moet geen eindeloze binnengangen verwarmen. We zien nu al dat de buitenplekjes zowel bij medewerkers als patiënten en bezoekers een groot succes zijn. Het centrale plein bij toegang West is een voorbeeld van hoe we het hele ziekenhuis uitbouwen tot een afwisseling van straten, pleinen en kleinere hoekjes, met ontspanningsmogelijkheden en meer ademruimte. Van een klassieke ontvangsthal is geen sprake meer. Als tegen 2030 de nieuwe zone aan toegang Oost klaar is, zal je ook daar dezelfde sfeer zien.”

Centrale assen

Nu die infrastructuur vorm krijgt, is het ook tijd om de manier waarop je je van punt a naar b verplaatst aan te passen. De klassieke kleurenpijlen, die ons vanuit één centrale ontvangsthal meenemen tot aan een eindbestemming, ruimen plaats voor een nieuw concept van straten, waarin de huizen een adres krijgen.
“Zeven straten, die de naam van een kleur krijgen, zorgen voor een eenvoudig systeem met centrale assen. De Rode straat is bijvoorbeeld de hoofdas die loopt van noord naar zuid en het ziekenhuis verbindt met Onderwijs en navorsing. In een straat heb je huisnummers, bij ons krijgen de straten poorten waar je kan binnengaan en die de belangrijkste toegangen tot de gebouwen of bouwdelen aangeven.”

Vanaf nu: 1 naam én 1 adres

De bestaande naamgeving met E-nummers om afdelingen te benoemen, maakt plaats voor een naamgeving die duidelijker en toegankelijker is. Een hospitalisatieafdeling zal dus niet langer benoemd worden met een eenheidsnummer, maar een eigen naam krijgen, zoals Hospitalisatie 14 of Hospitalisatie 29. Ook krijgt elke afdeling een eigen adres, bijvoorbeeld Groene straat, poort 4, niveau 3. Afgekort wordt dat GR 4.3. 

Daarnaast komen er meer publieke functies. “Mensen werken hier niet alleen, maar willen ook afspreken, iets kopen of even tot rust komen op een bankje. Je moet mensen verwelkomen bij een onthaal, iets te eten of te drinken aanbieden en hun informatie geven. Die interactie tussen mensen en gebouwen zal zich weerspiegelen in de nieuwe wayfinding.”

Het ziekenhuis krijgt met toegang Oost en toegang West 2 volwaardige toegangszones. 7 straten, die de naam van een kleur krijgen, zorgen voor een eenvoudig systeem met centrale assen. Op die straten vormen poorten, aangegeven door een nummer, de belangrijkste toegangen tot de gebouwen of bouwdelen. 

Laatste aanpassing: 12 september 2022