UZ-magazine september 2022

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.

In beeld: nieuwe uitdagingen voor longtransplantatie

9 september 2022
Het longtransplantatieteam van UZ Leuven is klaar voor de uitdagingen die de coronapandemie met zich meebracht.

De emo-kant van overgewicht

9 september 2022
Veel mensen met overgewicht schamen zich en voelen zich schuldig. Leren omgaan met moeilijke emoties is een belangrijke sleutel als je streeft naar een gezonder gewicht.

Welkom in stadswijk Gasthuisberg

9 september 2022
In het najaar verdwijnen de kleurenpijltjes om je weg te vinden in campus Gasthuisberg. In de plaats komt een moderne manier van wayfinding die gebaseerd is op het idee van een stratenplan zoals in een stad.

Geen woorden meer

9 september 2022
We vinden het allemaal belangrijk om te kunnen zeggen wat we denken en voelen. Maar wat als je plots niet meer in staat bent om taal te begrijpen of om je uit te drukken? Afasie, taalverlies door een niet-aangeboren hersenletsel, ziet er bij iedereen anders uit.

Check-up: moed

9 september 2022
Onze reporter trekt naar de groene bossen van revalidatiecentrum Pellenberg en meet de hartslag van de mensen die hier revalideren. In deze editie praten we met patiënten over moed.

Een gesprek over later

9 september 2022
Nadenken of beslissingen nemen over behandelingen die je in de toekomst nog moet krijgen: dat is niet eenvoudig. Wat is je wens als de ziekte ongeneeslijk blijkt? Wat als iemand door een coma niet meer zelf kan zeggen wat hij wil?

Onderzoek op kindermaat

9 september 2022
High five voor alle kleine helden die de geneeskunde mee vooruithelpen! In het nieuwe Petit CRU, kort voor Pediatrische Clinical Research Unit, worden voortaan alle klinische studies bij kinderen in één centrum gebundeld.

Nieuw centrum voor slachtoffers seksueel geweld

9 september 2022
Wie te maken krijgt met seksueel geweld, kan voortaan 7 dagen op 7 terecht in het nieuwe Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) op campus Gasthuisberg.

Column Rudi Vranckx - "Mijn hoofd is nog niet mee naar huis gereisd"

9 september 2022

Wegenwerken campus Gasthuisberg

9 september 2022
Er wordt hard gewerkt aan de uitbouw van een moderne Health Sciences campus Gasthuisberg. Een aparte busbaan, meer groen op de campus en comfortabele fietspaden naar het ziekenhuis zullen tegen 2025 een feit zijn.

De weg van een staal

9 september 2022
Soms moet een arts of chirurg razendsnel weten wat het resultaat is van een biopsie. Volg mee de weg die een stukje weefsel aflegt vanuit de operatiezaal naar het onderzoekslabo.

Volg de wandelpijl

9 september 2022
Nood aan extra stappen op de stappenteller? Zin in een dosis zuurstof en natuur? Dat kan voortaan ook vanuit het ziekenhuis. Sport Vlaanderen opende op campus Gasthuisberg een bewegwijzerde loop- en wandelroute, de zogenaamde Loopbaan.

5 misverstanden over psoriasis

9 september 2022
Psoriasis is een chronische huidaandoening. In de meest voorkomende vorm verschijnen op de huid grote, droge, rode vlekken met witte schilfers. Hoewel zo’n 2 tot 3 procent van de Belgische bevolking psoriasis krijgt, doen er nog veel misverstanden de ronde.

Een oogje in het zeil

9 september 2022
In UZ Leuven zijn er natuurlijk bewakers die instaan voor de goede gang van zaken en veiligheid in en rond de gebouwen. Maar wist je dat ook de politie mee een oogje in het zeil houdt?

Virusvrij ziekenhuis

9 september 2022
We houden het ziekenhuis graag virusvrij. Draag daarom altijd je neus-mondmasker: in ziekenhuizen is dat nog altijd verplicht.

Grensverleggers-mentaliteit

9 september 2022
UZ Leuven is voortdurend op zoek naar mensen met de juiste drive en grensverleggersmentaliteit. Iets voor jou?

Column van de pastor - "In Compostela geraken ze uiteindelijk niet"

9 september 2022

Printversie

Laatste aanpassing: 9 september 2022