UZ-magazine juli 2020

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 juli 2020
Nee, op een COVID-19-afdeling stap je als arts of verpleegkundige niet zomaar even binnen. Gewapend met een FFP2-beschermingsmasker, een beschermingsschild en een veiligheidsbril lijkt het alsof je ten oorlog trekt.
1 juli 2020
De regeling voor bezoek, raadpleging of opname in het ziekenhuis kan door de corona-epidemie veranderen. Een gouden raad voor wie naar het ziekenhuis komt: kijk altijd eerst naar de website van UZ Leuven, waar je de meest recente informatie vindt.
1 juli 2020
Voorjaar 2020 zorgde voor onwerkelijke beelden in UZ Leuven: het ziekenhuis leek uitgestorven. Die stilte was natuurlijk bedrieglijk, want er werd keihard gewerkt. Af en toe was er een sprankje hoop in bange dagen, zoals toen een VTM-helikopter over heel Vlaanderen vloog voor de Ronde tegen corona.
1 juli 2020
Overal ter wereld zijn onderzoekers aan het werk om de impact van het coronavirus in te perken. Ook onderzoekers en artsen van de KU Leuven en UZ Leuven werken samen om het mechanisme van het coronavirus te ontrafelen en geneesmiddelen uit te testen bij zieke patiënten.
1 juli 2020
Bouwen Van Belle is kunstschilder. Omdat werken met penselen of verf hem te lang duurt, schildert hij met kleurpotloden.
1 juli 2020
Leeftijdsgebonden netvliesveroudering of maculadegeneratie is de vaakst voorkomende oogziekte bij oudere mensen. Toch weten we weinig over de aandoening. Tijd om daar verandering in te brengen met 5 zaken die je absoluut moet weten.
1 juli 2020
1 juli 2020
In tijden waarin pandemie, corona en onzekerheid het nieuws en onze levens domineren, is het normaal dat we wat angstiger zijn. Bij sommige mensen kan dat leiden tot een heuse angststoornis. Met enkele eenvoudige basisregels verklein je de kans dat angst je leven gaat overheersen.
1 juli 2020
Sinds de corona-epidemie gebruiken we de nieuwste onlinetechnologieën om contact te houden. Ook artsen en zorgverleners van UZ Leuven deden videoconsultaties met hun patiënten. Een tijdelijke oplossing of een blijver?
1 juli 2020
Hoe vermijd je een drukke ontvangsthal in het ziekenhuis en een rij aan de inschrijvingsbalie? Heel eenvoudig: schrijf je in met de mynexuzhealth-app.
1 juli 2020
Na bijna tien jaar sluit ziekenhuismuseum Histaruz de deuren.
1 juli 2020
Kan plasma van genezen COVID-19-patiënten zieke coronapatienten van intensieve zorg weghouden? UZ Leuven coördineert een grootschalige klinische studie daarover, in samenwerking met universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
1 juli 2020
Voortaan kun je ervoor kiezen om een ziekenhuisfactuur niet langer met de post te ontvangen, maar via het online administratieplatform Doccle.
1 juli 2020
Borstkanker bij mannen is zeldzaam, maar wordt meestal een pak later opgespoord dan bij vrouwen. En dat maakt de behandeling en genezing moeilijker.
1 juli 2020
1 juni 2020
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trekt met de regelmaat van de klok naar revalidatiecentrum Pellenberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die er verblijven.

Printversie

Laatste aanpassing: 22 juni 2021