UZ-magazine december 2021

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
23 december 2021
Recent wetenschappelijk onderzoek is duidelijk: een neonatale intensieve zorgomgeving en de hoogtechnologische zorg die premature baby’s nodig hebben, kunnen invloed hebben op hun hersenontwikkeling. Daarom werkt de dienst neonatologie van UZ Leuven volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
23 december 2021
Voor kinderen en jongeren met ADHD is naar school gaan en studeren vaak een extra grote uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat ze toch hun schooljaren goed doorkomen? En wanneer kies je voor medicatie?
23 december 2021
Onze reporter trekt door het ziekenhuis en meet de hartslag van mensen die hier passeren. In deze editie praten we met patiënten over momenten van afscheid.
23 december 2021
Samen grenzen verleggen: dat is het motto van UZ Leuven. Wie hier werkt, wil altijd een stukje verder gaan. Grensverleggers vind je overal in het ziekenhuis.
23 december 2021
Ons lichaam zit complex in elkaar. Heel wat elementen werken samen om ons gezond te houden. En daar horen ook piepkleine beestjes bij die op het eerste gezicht weinig vriendelijk lijken. Welkom in de wondere wereld van de microbiota.
23 december 2021
Een hele dag wachten op onderzoeken of behandelingen kan saai zijn. In het dagziekenhuis kindergeneeskunde van campus Gasthuisberg zorgen kleurrijke warmwatervissen sinds kort voor wat afleiding.
23 december 2021
In het medisch dossier staat vaak vermeld dat een patiënt allergisch is voor medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers, contrastmiddelen of vaccins. Dat kan problemen geven als iemand een levensreddend geneesmiddel of een dringende ingreep nodig heeft.
23 december 2021
Een uitstrijkje dient om afwijkende cellen op te sporen die later mogelijk tot baarmoederhalskanker leiden. Het is een eenvoudige en vrijwel pijnloze test, die je om de drie jaar inplant. Toch laten veel vrouwen zich niet nakijken: dat is niet zonder risico.
23 december 2021
23 december 2021
Een gezond hart stuurt elektrische impulsen naar de hartspier om bloed te pompen door heel het lichaam. Maar soms scheelt er iets met die elektrische aandrijving. Een pacemaker kan de oplossing zijn. Test je kennis over dit geniale apparaatje dat miljoenen mensen wereldwijd in hun lijf dragen.
23 december 2021
In een ziekenhuis krijgen mensen vaak te maken met een kantelmoment. Een geboorte, een heikele operatie of een geliefde die op sterven ligt, zijn grote overgangsmomenten in het leven. Wie op dat moment nood heeft aan iets meer dan het gewoon te laten gebeuren, kan vragen naar een ritueel bij de ziekenhuispastor.
23 december 2021
Zit er een vlieg op het schilderij? Nee, dat is een knipoog van realismeschilder Rudy Beckers. De Kempense schilder heeft een nostalgische voorliefde voor kleine dingen uit het verleden. Versleten spullen van de rommelmarkt zijn voor hem kostbare schatten die een eigen verhaal vertellen.
23 december 2021
Snelstijgende curves hoeven niet altijd slecht nieuws te zijn: het aantal Instagramvolgers van UZ Leuven groeit razendsnel en heeft volgens experts zijn piek nog niet bereikt. Ondertussen volgen bijna 6.000 mensen de grote en kleine verhalen uit het ziekenhuis.
23 december 2021
Leuven is een studentenstad. Helaas belanden er dus regelmatig dronken studenten op spoed. Toch vormen studenten maar een derde van alle patiënten die met een alcoholintoxicatie op spoed terechtkomen: vooral vijftigers zijn koploper in problematisch drinkgedrag.
23 december 2021
Een ramp in het ziekenhuis? De kans is klein, maar het kan gebeuren. En dan ben je maar beter goed voorbereid. Daarom oefent de spoedgevallendienst van UZ Leuven bijvoorbeeld elk jaar een scenario in voor het opvangen van een gevaarlijke gevangene onder politiebegeleiding.
23 december 2021

Printversie

Laatste aanpassing: 3 januari 2022