Trabeculectomie

Glaucoomoperatie, waarbij een nieuw afvoerkanaaltje wordt gemaakt met eigen weefsels, waardoor de oogdruk daalt en u het zicht dat u nu hebt, langer kunt behouden.

Voorbereiding

  • Neemt u bloedverdunnende medicatie, dan hebt u instructies gekregen om die tijdelijk te stoppen vóór de operatie. Zo niet, neem dan contact op met onze dienst.
  • Gebruik in de 3 weken voor de operatie geen ontstekingswerende middelen, zoals Ibuprofen.
  • Paracetamol (Dafalgan) mag u wel gebruiken.

Verloop

De operatie gebeurt meestal onder lokale verdoving in de operatiezaal met de operatiemicroscoop.

  • Het oog wordt opengemaakt.
  • Met eigen weefsels wordt een nieuw afvoerkanaaltje gemaakt.

De oogdruk daalt omdat het oogvocht opnieuw beter afvloeit langs het nieuwe kanaaltje. Onder het bindvlies van het oog ontstaat een klein blaasje (filtratieblaasje of ‘bleb’), dat zich onder het bovenste ooglid bevindt.

Trabeculectomie

Nazorg

Het succes van de trabeculectomie wordt in grote mate bepaald tijdens de eerste 4 weken na de ingreep. In die periode is het vaak nodig om het nieuwe afvoerkanaaltje af te stemmen door middel van oogbolmassage, het lossen van hechtingen of een prik in het filtratieblaasje.

Het is ook noodzakelijk dat u nog een 3-tal maanden ontsmettende en ontstekingsremmende oogdruppels gebruikt. Soms is het nodig om medicatie, die de kans op littekens vermindert, lokaal in te spuiten.

Deze procedures zijn noodzakelijk om het effect van de chirurgische ingreep persoon per persoon bij te regelen, omdat genezing en littekenvorming bij iedereen verschillend is.

Resultaten

  • In 75% van de gevallen vermindert de oogdruk tot een bevredigend niveau.
  • 25% moet opnieuw met oogdruppels beginnen om de druk in het oog voldoende laag te houden.
  • Soms is ook een bijkomende operatie nodig.

Verbetert uw zicht weer?

Spijtig genoeg is de schade aan de oogzenuw door glaucoom niet omkeerbaar, en dus ook het verminderde zicht niet.

Het doel van de behandeling is niet uw zicht verbeteren, maar de oogdruk verlagen om zo verdere schade tegen te gaan en het zicht dat u nu hebt langer te bewaren.

Prijs

Laatste aanpassing: 11 januari 2023