Kine-oefeningen bij een thoracale ingreep

Kinesitherapie speelt een belangrijke rol in het vermijden van ademhalingsproblemen na een thoracale ingreep zoals een operatie aan de long of de slokdarm. De kinesitherapeuten begeleiden u met specifieke ademhalingsoefeningen en oefeningen die uw kracht en conditie versterken. Op die manier werken ze samen met u aan een spoedig herstel.

Het belang van ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de therapie, de kinesitherapeut legt uit waarom.

Het belang van ademhalingsoefeningen bij een thoracale ingreep

Ademhalingsoefeningen vóór een thoracale ingreep

Na de operatie oefent de kine samen met u enkele ademhalingsoefeningen in. Omdat het na de operatie moeilijker gaat, is het goed dat u op voorhand - dus vóór de operatie - al even oefent. Hebt u na deze oefeningen nog slijmen die in de weg zitten, neem dan contact met uw huisarts. Hij kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinesitherapeut.

Ademhalingsoefeningen vóór een thoracale ingreep

Krachtopbouw bij een thoracale ingreep 

Na de operatie bent u wat meer aan bed gebonden en beweegt u minder. U verliest al snel kracht. Hoe meer oefeningen u doet vóór de operatie, hoe vlotter het herstel na de operatie zal verlopen.  

Oefeningen voor een thoracale ingreep

Conditie

Ook conditie is belangrijk. Probeer elke dag een half uur te bewegen en bekijk in onderstaande video wat de kinesitherapeut aanraadt. 

Conditie-opbouw voor en na een thoracale ingreep
Laatste aanpassing: 1 maart 2021