Hoe en wanneer ontstaat schisis?

De normale versmelting van bovenlip en de verhemelte onderdelen gebeurt in een vroeg stadium van de zwangerschap. Schisis ontstaat als deze normale ontwikkeling verstoord wordt.

Bij ongeveer 1 à 2 op de 1.000 baby’s komt een gespleten lip voor al dan niet in combinatie met een gespleten tandenboog en verhemelte. Ongeveer 1 op de 2.000 baby's heeft alleen een gespleten verhemelte.

Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van het niet optreden van de normale fusie.

  • Verschillende genetische factoren spelen een rol in de normale fusie. Daarnaast dragen ook niet-genetische factoren bij tot het ontstaan van schisis, zoals bijvoorbeeld de ligging van het kindje in de baarmoeder.
  • De verschillende genetische en niet-genetische factoren die aanleiding geven tot schisis, zijn nog niet volledig gekend. Meestal is het bij een geïsoleerde schisis (zonder andere afwijkingen) dan ook niet mogelijk de precieze oorzaak te achterhalen voor een welbepaald kind.
  • Soms heeft een baby met schisis ook andere aangeboren afwijkingen (schisis in het kader van een syndroom). In dat geval is er vaak wel een specifiek genetisch probleem, en zal de arts gespecialiseerd in “Menselijke erfelijkheid” nagaan wat hiervan de oorzaak is.
Laatste aanpassing: 5 maart 2020