De zaalarts en/of clinical support manager houden een oogje in het zeil

De zaalarts en/of clinical support manager (CSM) staan in voor de dagelijkse medische opvolging en coördinatie van de revalidatie. Ze komen dan ook elke dag bij jou op de kamer langs en communiceren dagelijks met de revalidatiearts en de therapeuten van het team. De revalidatiearts zie je voornamelijk tijdens de wekelijkse kamerbezoeken. De zaalarts of CSM kan ook helpen om de nodige documenten en voorschriften in orde te brengen. Met vragen kan je ook altijd bij hen terecht.

De pijnmedicatie zal naargelang jouw pijnniveau door de zaalarts en/of CSM aangepast of afgebouwd worden. De bedoeling is dat je zo weinig mogelijk (liefst geen) pijn hebt. 

De verpleegkundige doet de wondzorg in overleg met de chirurg. De zaalarts en/of CSM volgen het genezingsproces van de wonde mee op.

Een van de eerste dagen wordt je verband gewisseld. De verpleegkundige reinigt de wonde en brengt een nieuw verband aan. Onder het verband kan een redon aanwezig zijn, een afvoerbuisje waarlangs het wondvocht verzameld wordt in een zakje. Wanneer het wondvocht beperkt blijft, kan dit na advies van de chirurg verwijderd worden. Daarna zal het verband nog maar 1 keer per week gewisseld worden, tenzij het eerder vuil wordt. Afhankelijk van de genezing kunnen de hechtingen na 2 à 3 weken verwijderd worden. Soms vallen ze tegen dan vanzelf uit.

Als reactie op de operatie kan er zwelling ontstaan in de stomp. Het is belangrijk om deze zwelling zo veel mogelijk te voorkomen of zo snel mogelijk te verminderen. Door constante druk geneest de wonde sneller en krijgt de stomp ook een mooie vorm. Dat is nodig om nadien een prothese te kunnen dragen. 

Er zijn een aantal hulpmiddelen om deze zwelling te voorkomen. Afhankelijk van het amputatieniveau en jouw lengte, krijg je een Ossur Rigid Dressing (ORD), een elastische stompkous, een tubigrip, een softcast of een windel.

Van links naar rechts: ORD - tubigrip - softcast - windel

Na een amputatie is het mogelijk dat je een pijnlijk gevoel in de stomp ervaart. Dit kan het gevolg zijn van de postoperatieve wonde, een zwelling op de zenuw of pijn ter hoogte van de weefsels. Soms ervaar je na de amputatie ook gevoelens in je geamputeerde ledemaat. Niet-pijnlijke gevoelens noemen we fantoomgevoelens. Een pijnlijk gevoel in het afwezige ledemaat noemen we fantoompijn. Deze fantoomgevoelens en -pijn kunnen we behandelen met medicatie. De kinesitherapeuten en ergotherapeuten zullen hierop ook werken tijdens de therapie. Daarom is het belangrijk dit op tijd aan te geven aan het team.

de liner

Zodra de wonde het toelaat en de stompomvang min of meer stabiel is, start je met het dragen van een liner. Dat is een siliconen kous die perfect rond je stomp past. De liner vermindert de zwelling, helpt de vorming van de stomp en zal later de verbinding vormen tussen je stomp en je prothese. Je krijgt informatie en advies over de zorg voor je stomp, stompkous, liner en prothese.

De ergo- en kinesitherapeuten starten het revalidatieproces

Onmiddellijk na de operatie start je met kinesitherapie en ergotherapie.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk uit je bed te komen en te bewegen met je stomp. Samen met de kinesitherapeuten leer je zelfstandig te zijn zonder prothese. Zo oefen je uit je bed te komen, te bewegen met de stomp, te stappen en trappen op en af te gaan met krukken. Je oefent ook op evenwicht, beweeglijkheid, algemene spierversterking en het verbeteren van je conditie.

Het is mogelijk dat je spieren korter worden door het vele zitten. Je kan deze spierverkortingen voorkomen door samen met de kinesitherapeuten te stretchen en dagelijks postuurhoudingen aan
te nemen.

Tijdens deze fase word je voorbereid op het gebruik van een prothese. We doen veel oefeningen om te zorgen dat je algemeen fit bent, je spieren sterk en soepel genoeg zijn en je stomp een prothese kan verdragen.

Als je daar nood aan hebt, kan een relaxatietherapeut je helpen ontspannen, bijvoorbeeld tijdens wondzorg of als je angstig of gespannen bent. 

De ergotherapeut doet met jou oefeningen tegen fantoompijn (bv. spiegeltherapie) en oefeningen om je stomp minder gevoelig te maken (met een ander woord: desensibiliseren), zodat jij elke aanraking kan verdragen.

Tijdens je revalidatie oefen je met de ergotherapeut om zonder prothese helemaal zelfstandig te kunnen functioneren. Je oefent op in evenwicht staan tijdens een activiteit (bijvoorbeeld als je iets uit de kast neemt, als je speelt of iets kookt/knutselt) en op je zelfstandig wassen en aankleden.

De psycholoog helpt je mentaal op de been

Het weghalen van een lichaamsdeel veroorzaakt ook emotionele pijn. Het kan voelen als rouwen om het deel van het lichaam dat weggenomen werd. De psycholoog zorgt ervoor dat jij, samen met iedereen van het gezin, die emoties kwijt kan. De psycholoog helpt je om op jouw tempo de confrontatie aan te gaan met de afwezigheid van het geamputeerde lichaamsdeel.

Jij bepaalt wanneer je eraan toe bent om jouw stomp te zien, op welke manier dit gebeurt en wie daarbij mag zijn. Indien je dat wil, kan je zelf enkele verzorgende activiteiten rond de stomp uitvoeren, uiteraard onder toezicht van een verpleegkundige. 

De psycholoog verkent samen met jou het leven zonder het geamputeerde lichaamsdeel. De bedoeling is om de amputatie zo goed mogelijk te integreren in jouw dagelijks leven. We gaan samen na welke aanpassingen nodig zijn en hoe je jouw favoriete activiteiten kan blijven doen. Ben je bijvoorbeeld bang dat je je hobby niet meer kan uitoefenen? Door hierover te praten vermindert die angst, krijg je een positievere kijk op de situatie en groeit het vertrouwen dat alles goedkomt. We willen jouw blik en die van jouw gezin zoveel mogelijk richten op de toekomst. 

Omdat jouw broers en zussen zich ook zorgen kunnen maken over jouw amputatie, kunnen zij altijd bij ons terecht voor psychologische ondersteuning. 

Dankzij de ziekenhuisschool of via Bednet blijf je bijleren

Zodra je je goed genoeg voelt, krijg je les van gediplomeerde leerkrachten in de ziekenhuisschool of via Bednet. Zo kan je ook tijdens de revalidatie blijven bijleren. Je kan elke dag 1 of 2 lesuren volgen in de ziekenhuisklas, vooral voor de hoofdvakken. Indien nodig krijg je les op je kamer. Aan de hand van de handboeken, planning en methodes van je thuisschool wordt het leerprogramma zo veel mogelijk gevolgd. We streven ernaar om leerachterstand te voorkomen. 

Als het lukt met je revalidatieprogramma, kan je ook via Bednet lessen van je thuisschool volgen. Een weekschema met dagverloop wordt dan in je kamer opgehangen.

In de speelzaal vind je de nodige ontspanning

Onze afdeling beschikt over een speelzaal waar je welkom bent ongeacht je leeftijd of toestand. In de speelzaal wordt er gespeeld en geknutseld, zijn er gezelschapsspellen en puzzels beschikbaar en kan je je uitleven op de Playstation of Wii. Je kan er alleen of met anderen spelen. Ook je ouders zijn welkom. De spelbegeleiders zoeken samen met jou naar een activiteit die past bij je leeftijd en interesses. 

Wil je graag speelgoed, knutselmateriaal of een gezelschapsspel op de kamer? Zoek dan de uitleenkast in de speelzaal. Voor een zelfstandige activiteit op de kamer wordt met plezier een uitleenbakje op maat samengesteld.

De sociaal werker ondersteunt jou en je ouders

De sociaal werker begeleidt jou en jouw familie in het omgaan met veranderingen of beperkingen die gepaard gaan met de amputatie en probeert jouw leefomstandigheden te optimaliseren. 

De sociaal werker ondersteunt jou en jouw gezin in jullie zoektocht naar bestaande sociale en fiscale voorzieningen en geeft antwoord op financiële vragen rond de behandeling.

Laatste aanpassing: 5 april 2024