Brachytherapie

Curietherapie, Inwendige radiotherapie
Inwendige bestraling waarbij één of meerdere radioactieve bronnen in of dicht tegen de tumor geplaatst worden, met een minimum aan schade voor de omringende weefsels.

Afspraken

Radiotherapie-oncologie

Toepassing

Brachytherapie wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, zoals prostaatkanker, baarmoederhalskanker en huidkanker. Het voordeel van brachytherapie is dat het de mogelijkheid biedt om een hoge dosis straling rechtstreeks aan de tumor af te geven, terwijl het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. Dit kan helpen om de effectiviteit van de behandeling te vergroten en bijwerkingen te verminderen.

Brachytherapie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het type kanker en de specifieke behoeften van de patiënt. Het kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met andere vormen van therapie, zoals chirurgie of uitwendige bestraling. De behandelend arts en het radiotherapieteam bepalen de geschiktheid en de specifieke techniek die wordt gebruikt op basis van de individuele situatie van de patiënt.

Het is belangrijk op te merken dat brachytherapie een complexe procedure is die gespecialiseerde kennis en ervaring vereist. Het wordt uitgevoerd door een team van medische professionals, waaronder radiotherapeuten, medische fysici en radiotherapieverpleegkundigen, die zorgvuldig de behandeling plannen, de dosis berekenen en de implantaten plaatsen onder strikte veiligheidsrichtlijnen.

Soorten brachytherapie

Er zijn verschillende vormen van brachytherapie.

Interstitiële brachytherapie

  • Bij interstitiële brachytherapie worden radioactieve bronnen in de vorm van zaden of draden of via applicatoren direct in de tumor of het doelgebied geplaatst.
  • De radioactieve bronnen worden via naalden of katheters ingebracht in het weefsel. Ze kunnen permanent blijven (permanent implantaat) of tijdelijk worden geplaatst en later verwijderd.

Intracavitaire brachytherapie

  • Intracavitaire brachytherapie wordt toegepast bij kankers die zich in lichaamsholten bevinden, zoals baarmoederhalskanker.
  • Radioactieve bronnen worden via applicatoren in de holte geplaatst om straling af te geven aan de tumor en nabijgelegen weefsels.

Oppervlaktebrachytherapie

  • Bij oppervlaktebrachytherapie worden radioactieve bronnen direct op het huidoppervlak of een oppervlakkig weefsel geplaatst.
  • Deze techniek wordt vaak gebruikt bij de behandeling van huidkanker of bepaalde soorten oogtumoren.

Bijwerkingen

Brachytherapie kan verschillende bijwerkingen hebben, maar het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten dezelfde bijwerkingen ervaren en de ernst ervan kan variëren.

Het is belangrijk om te weten dat het behandelteam de patiënt zal begeleiden bij het beheer van bijwerkingen en mogelijke symptomen. Ze zullen de patiënt voorzien van informatie, advies en ondersteuning om eventuele bijwerkingen te verminderen of te behandelen. Het is ook essentieel dat de patiënt open communiceert met het behandelteam over eventuele zorgen of bijwerkingen die ze ervaren, zodat het team de nodige aanpassingen kan maken om het comfort van de patiënt te verbeteren.

Over brachytherapie

Het woord "brachy" is afgeleid van het Griekse woord "brachys", wat "kort" betekent. Bij brachytherapie wordt gebruik gemaakt van radioactieve isotopen, zoals jodium-125, iridium-192 of cesium-137, die worden ingebracht in de vorm van zaden, draden of via applicatoren.

Brochures

Specialisten

Laatste aanpassing: 20 juni 2023