Loreen Raymaekers, radiotherapeut-technoloog

Loreen Raymaekers is radiotherapeut-technoloog bij PARTICLE. Samen met haar collega’s voert ze de bestralingen uit, van het ontvangen van de patiënten tot het bedienen van het protontherapietoestel.

Uitvoeren van de behandeling

Per dag worden zo’n twaalf patiënten bestraald in PARTICLE, elk voor een sessie van een halfuur tot een uur. Het team radiotherapeut-technologen zorgt voor een vlot verloop van die sessies. “Voor ons begint een sessie met alles klaar te zetten, onder andere de tafel van het therapietoestel. Dat doen we op basis van de beschrijvingen die we van de CT-simulatie meegekregen. We halen de patiënt uit de wachtzaal, installeren hem of haar op de tafel en nemen een paar controlefoto’s. Als onze foto’s aangeven dat alles klopt, stellen we het toestel in voor de eerste beam en begint de behandeling. Dat proces herhalen we indien nodig: aan de hand van het bestralingsplan verplaatsen we de patiënt om de verschillende beamen juist toe te dienen. Ten slotte helpen we de patiënt van de tafel en terug naar de wachtzaal.”

Jonge patiënten

“De leeftijden schelen enorm. Hier komen tieners en volwassenen, maar ook veel kleine kinderen. Onze jongste patiënt was net nog geen jaar. We proberen dan ook extra aandacht te geven aan kinderen, vooral met een paar leuke activiteiten. Zo mogen de kinderen uit verschillende lichten kiezen, kunnen ze muziek opzetten, en krijgen ze na elke sessie een sticker voor hun stickerkaart. Is die kaart vol, dan krijgen ze een cadeautje. We nemen ook altijd de tijd om even met hen te babbelen.”

Bij kinderen nemen we echt de tijd om met hen te babbelen: hoe gaat het met hen, wat hebben ze dit weekend gedaan, enzovoort.

Omdat Loreen zo dicht bij de patiënten staat, krijgt ze ook veel van hen terug. “We hebben ooit een patiëntje gehad dat op het einde van haar behandeling begon te wenen. “Ik wil niet dat het stopt!” zei ze. (lacht) Ondanks de bestraling vond zij het hier dus heel leuk. Daarvoor doen we het.”

Laatste aanpassing: 23 april 2024