Inge De Wit, datamanager

Inge is datamanager binnen het protontherapiecentrum. Zij zorgt voor de administratieve opvolging van elke patiënt die in het centrum behandeld wordt, onder andere door de aanvraagdossiers voor protontherapie op orde te stellen, afspraken in te plannen en allerlei gegevens over de patiënten te registeren.

Onmisbare schakel

Als datamanager is Inge van de eerste tot de laatste stap bij het proces betrokken. Bij zo’n complex traject als protontherapie zijn dat er wel een paar. “Bij de registratie van een patiënt kijk ik na of het aanvraagdossier in orde is. Als dat niet zo is, neem ik contact op met de betrokken arts om de nodige informatie te krijgen. Als de patiënt aanvaard is voor protontherapie stel ik het dossier voor terugbetaling op. Bij de start van de behandeling heb ik dan weer andere taken. In overleg met het team medisch stralingsfysici, die verantwoordelijk zijn voor de bestralingsplannen, bekijk ik welke patiënt wanneer kan starten en plan ik die afspraken in via het secretariaat. Voor kindjes boek ik ook een kennismakingsmoment met de diensten kinderoncologie en sociaal werk. Er wordt hier dus heel wat samengewerkt, maar dat loopt wel vlot. (lacht) En ten slotte zorg ik dat de behandelingsrapporten na de protontherapie op de juiste plaats terechtkomen en registreer ik de gegevens over de behandeling en opvolging van de patiënten waar nodig.”

De datamanager is een onmisbare schakel in het hele proces, van de aanmelding tot het einde van de behandeling.

“Wat ik fijn vind aan mijn functie is dat ik een onmisbare schakel ben in het hele proces, van het moment dat de patiënt aangemeld wordt voor protontherapie tot het einde van de behandeling. Per week zie ik momenteel zo’n drie nieuwe dossiers binnenkomen, en elke twee weken dien ik een terugbetalingsdossier in. Bij al die patiënten ben ik administratief verantwoordelijk voor planning en datamanagement.”

Unieke trajecten

Omdat PARTICLE het enige protontherapiecentrum in België is wordt er een groot aantal patiënten behandelend, elk volgens hun eigen traject. “Bij sommige patiënten gaat alles volgens het boekje, bij anderen wijken we al eens af. Logisch – het is helemaal niet vanzelfsprekend om zes weken lang elke dag komen. Dan doe ik graag die extra inspanningen om het voor elke patiënt toch zo aangenaam mogelijk te maken. Zo’n uitdaging tot een goed einde brengen geeft mij enorm veel voldoening.”

Laatste aanpassing: 23 april 2024