Investeren in medische innovatie: Medical Imaging Research Center

In het Medical Imaging Research Center (MIRC) in campus Gasthuisberg leggen een honderdtal ingenieurs, artsen, biomedici, fysici, wiskundigen en computerwetenschappers zich toe op software en algoritmes voor automatische analyse, kwantificering, 3D-reconstructie en virtuele of aangevulde realiteit van medische beelden.

De onderzoekers werken met de meest geavanceerde beeldvormingsapparatuur en specialiseren zich onder andere in artificiële intelligentie, met de nadruk op machine learning en deep learning. Dankzij uitgebreide databases van medische beelden leren computers om zelf patronen te ontdekken. Zo kan men bijvoorbeeld beelden nauwkeuriger en sneller analyseren en kunnen artsen op basis van de patronen, gecombineerd met genetische informatie, hun patiënten een gepersonaliseerde behandeling voorstellen. Het MIRC integreert die activiteiten in de workflow van het ziekenhuis. 

Artificiële intelligentie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de dagelijkse kwaliteitscontrole van beelden en voor het meten van straling. Voor hartpatiënten helpt machine learning met de analyse van het hartspierweefsel bij MR- en ultrasoonbeelden. Bij patiënten die radiotherapie moeten krijgen, zorgt AI mee voor de aflijning van risico-organen in het hoofd-halsgebied en voor het juiste behandelingsplan. De computer voorspelt bij een acuut herseninfarct het resultaat voor de vaatchirurg die de klonter uit het bloedvat zal verwijderen. Tijdens een coloscopie zorgt artificiële intelligentie voor realtimedetectie en -typering van de poliepen op de videobeelden. Voor neurodegeneratieve ziektes zoals alzheimer worden biomerkers in hersenbeelden opgespoord.

Het MIRC is een multidisciplinaire samenwerking die ruim tien jaar geleden werd opgezet tussen de faculteiten Ingenieurswetenschappen en Geneeskunde van de KU Leuven en de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, cardiologie, neurologie en radiotherapie van UZ Leuven. Ondertussen hebben ook andere klinische diensten hun weg naar het MIRC gevonden. De centrale ligging van het onderzoekscentrum vergemakkelijkt een snelle en nauwe samenwerking met de artsen. Het MIRC is daardoor een ideaal platform voor interdisciplinaire samenwerkingsprojecten en translationeel onderzoek.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020