Waarvoor dient het onderzoek?
Verschillende oogaandoeningen kunnen een daling van de lichtgevoeligheid veroorzaken in een of beide ogen. Dat kan na enige tijd zelfs leiden tot een daling van de gezichtsscherpte.
Het gezichtsveldonderzoek is bij bepaalde aandoeningen, zoals neurologische aandoeningen, nodig om een diagnose te kunnen stellen. Ook de evolutie van bepaalde aandoeningen, zoals glaucoom, wordt gevolgd met onder meer het gezichtsveldonderzoek.
Verloop
Duur: 2 tot 10 minuten per oog.
- U neemt plaats voor het meettoestel. Zorg dat u comfortabel zit.
- Elk oog wordt afzonderlijk getest. Het oog dat op dat moment niet getest wordt, wordt afgedekt.
- Plaats uw kin in de kinsteun en leun met uw voorhoofd tegen de hoofdsteun. In die positie is het makkelijker voor u om uw hoofd verschillende minuten niet te bewegen.
- U krijgt een drukknop in uw hand.
- U ziet een groen kruis of een oranje lampje in het centrum van het toestel.
- Blijf altijd naar dat fixatiepunt kijken.
- U mag tijdens het onderzoek knipperen met uw ogen.
- Blijf rustig, er is altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
- Terwijl u blijft kijken naar het fixatiepunt (groen kruis of oranje lampje), zullen lichtpuntjes van wisselende grootte getoond worden. Ze verschijnen op verschillende plaatsen rond het fixatiepunt. Soms zijn die lichtpuntjes heel helder, op andere momenten zijn ze doffer. Het is de bedoeling dat u op de knop drukt als u een lichtpunt ziet. Sommige lichtpunten zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Dat is normaal.
Afspraken
-
+32 16 33 23 70 - werkdagen van 8 tot 17 uur