De hele wereldbevolking (7,7 miljard mensen!) moet gevaccineerd worden: die klus klaar je in geen geval met twee of drie vaccins op de markt. Bovendien weten we ondertussen dat de bewaring en het transport van de momenteel goedgekeurde vaccins niet eenvoudig is. Voor sommige is zelfs een bewaring op -80 graden Celsius nodig, wat bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden bijna onmogelijk is. Ook voor onze eigen huisartsen is een vaccin bewaren op die lage temperaturen een huzarenstukje.
Vrijwilligers gezocht
Daarnaast blijven er nog heel wat belangrijke vragen onbeantwoord. Hoelang zal de bescherming van een vaccin duren? Is het interessant om verschillende types van vaccins, die via andere principes werken, te combineren om zo de duur van de bescherming te verlengen? Voorkomt het vaccin enkel dat we ernstig ziek worden, of maakt het ook dat we helemaal niet meer vatbaar zijn voor het coronavirus?
De ontwikkeling van een vaccin moet verschillende fases doorlopen. In de laatste fase, ook wel fase 3 genoemd, wordt het vaccin bij een grote groep proefpersonen getest om de veiligheid en werkzaamheid te controleren. Een deel van de mensen krijgt het nieuwe vaccin, een controlegroep krijgt geen vaccin maar een zoutoplossing als placebo, om zo echt te kunnen vergelijken.
UZ Leuven neemt deel aan een grote internationale fase 3-studie met een nieuw vaccin en zoekt daarvoor vrijwilligers. De studie duurt twee jaar. Je kan wel enkel deelnemen als je nog geen ander vaccin kreeg tegen het coronavirus. Zorgverleners kunnen niet deelnemen aan de studie, aangezien zij als een van de eerste groepen een vaccin krijgen in het vaccinatieprogramma van de overheid.
