UZ-magazine januari 2021

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.

Man, vrouw, of iets tussenin

3 januari 2022
Biologische mannen die zich vrouw voelen. Of vrouwen die aanvoelen dat ze in het verkeerde lichaam geboren zijn. Over problemen met genderidentiteit hoor je alsmaar meer, maar het roept bij veel mensen nog vragen op. Gelukkig banen bekende transgenders het pad voor mensen die nog met hun genderidentiteit worstelen.

In beeld: 40 jaar ziekenhuisschool

3 januari 2021
Pretoogjes tijdens de les beeldende kunst in de ziekenhuisschool van UZ Leuven. In 1980 ging de ziekenhuisschool van UZ Leuven officieel van start met een handvol leerkrachten en veel ambitie.

Het rode goud

3 januari 2021
Bloed is voor een ziekenhuis onmisbaar. Elke dag doet UZ Leuven levensnoodzakelijke bloedtransfusies bij patiënten. Dat kostbare bloed wordt verzameld door het Rode Kruis. Welke weg legt het af in het ziekenhuis? Waarom zijn we er het best zuinig mee?

Nog ziek na COVID-19

3 januari 2021
Heel wat mensen die COVID-19 kregen, dragen daar maanden na de ziekte nog de gevolgen van. Het coronavirus blijkt een hardnekkig beestje dat grote gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Column van de pastor - "Het leven overtreft de wildste fantasie"

3 januari 2021

Zo hou je het veilig

3 januari 2021
In UZ Leuven houden we het graag veilig voor iedereen. Kijk voor je naar het ziekenhuis komt altijd eerst op de website van UZ Leuven voor de recentste informatie over bezoekregeling en opnameprocedures.

Column Annemie Struyf - "Nu nog even niet, alsjebliéft!"

3 januari 2021

9 x Schildklier

3 januari 2021
De schildklier is een klein, maar levensbelangrijk radartje in ons lichaam. Van de onterechte stempel ‘dikmaker’ tot de opmars van schildklierkanker en het verband met radioactiviteit en kernrampen: prof. dr. Brigitte Decallonne, endocrinoloog in UZ Leuven, loodst ons door de fascinerende wereld van het orgaantje.

Prikken zonder pijn

3 januari 2021
Kinderen die voor een onderzoek naar het ziekenhuis komen, hebben vaak wat schrik. Wat gaat er gebeuren? Doet het pijn? De zorgverleners in UZ Leuven vangen die angst en pijn zo goed mogelijk op. Van zeepbellen tot lachgas en een virtualreality-bril: voor elke patiënt is er een hulpmiddel op maat.

Binnen zonder wachtrij

3 januari 2021
Geen zin in een wachtrij aan de inschrijvingsbalie? Met de mynexuzhealth-app op je gsm is het niet meer nodig om bij aankomst in het ziekenhuis langs de inschrijvingsbalie te gaan.

Coronakunst

3 januari 2021
Luc Van Loock maakte een reeks linosnedes over de impact van de pandemie op ons leven.

Zoektocht naar coronavaccins gaat verder

3 januari 2021
In België is de vaccinatiecampagne volop bezig dankzij vaccins die snel op de markt kwamen en doeltreffend zijn. Toch blijft het ontzettend belangrijk om nog nieuwe vaccins tegen het coronavirus te ontwikkelen.

Sneeuwwitje is soms ziek

3 januari 2021
Voor de nieuwe jaarkalender van Hippo & Friends, een fonds dat de strijd aangaat met de ziekte, mochten diabetespatiëntjes zich ver­kleden in hun favoriete Disneyfiguur.

Dorp in de stad: lockdown in het kinderziekenhuis

3 januari 2021
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey praatte in coronatijden en lockdownmaanden met kinderen en hun ouders in het kinderziekenhuis van UZ Leuven.

Printversie

Laatste aanpassing: 6 mei 2021