YOUCA Action Day in UZ Leuven

20 oktober 2022
Vandaag was de 16e editie van de YOUCA Action Day. 16.000 leerlingen uit het 5de en 6de middelbaar van heel wat Vlaamse en Brusselse scholen draaiden één dag mee ten voordele van een goed doel. Ook in UZ Leuven gingen 21 leerlingen aan de slag, zoals Yannick op de communicatiedienst, die voor dit verslag zorgde.

Wat is YOUCA?

YOUCA vzw is een organisatie die jongeren stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Dit wordt gedaan door één dag te gaan werken bij een bedrijf, een organisatie of een zelfstandige. Zo leren jongeren te solliciteren en krijgen ze de kans om werkervaring op te doen. Daarnaast wordt er gezorgd voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.

YOUCA-leerlingen in UZ Leuven

UZ Leuven heeft 21 leerlingen uit Brusselse en Vlaamse scholen te werk gesteld voor de YOUCA Action Day. Ze hadden verschillende functies zoals patiëntenvervoer, post- en scandienst, kinesitherapie en communicatie. De leerlingen hebben hun taken met veel motivatie volbracht en hebben een unieke werkervaring meegemaakt.

Wouter was zelf ook hartpatiënt en liep een dag mee als verpleegkundige op hospitalisatie bloedings- en vaatziekten. Hij leerde er veel bij en zou graag geneeskunde studeren. Volgens Wouter was het fascinerend om alles eens achter de schermen te zien.

Kaat uit het vijfde middelbaar, van wie de mama al in UZ Leuven werkt als kinesitherapeut, ging vol moed te werk en hielp vele mensen. Net als Wouter zou zij graag later in de ziekenhuissector willen werken.

Luka werkte in de keuken van personeelscafetaria  'De Serre' waar ze onder andere 's middags veel werknemers serveerde. Zij zit op de school Don Bosco en deed deze job met plezier. 

Nog meer YOUCA-leerlingen aan het werk

 

Hoe werkt YOUCA aan een rechtvaardige wereld?

Youca heeft verschillende lopende (jongere)projecten in ontwikkelingslanden, onder anderen het bouwen van scholen, iedereen gelijke kansen geven en het verbeteren van het klimaat. Om deze projecten te financieren gaan jongeren uit Brusselse- en Vlaamse scholen werken. In ruil voor het verrichte werk, doneert de organisatie of het bedrijf 55 euro aan Youca. Dat geld gaat naar de projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Dit jaar gaat het verdiende bedrag naar een ontwikkelingsproject in Oeganda. Daar willen ze het klimaat herstellen, omdat de bevolking er al jarenlang worstelt met extreme droogte. Hierdoor mislukt hun oogst, zijn er veel bosbranden en grote overstromingen. De bevolking in Oeganda hebben meestal niet de geld en middelen om zich te weren tegen de extreme droogtes.

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023