Vaccinatie tegen COVID-19 van hoogrisicopatiënten tussen 5 en 11 jaar

4 januari 2021

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is reeds goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap vanaf 5 jaar op basis van recente klinische studies. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan kinderen van 5 tot 11 jaar met complexe/ernstige onderliggende aandoeningen prioritair te vaccineren.

Wie komt in aanmerking?

Kinderen van 5 tot 11 jaar met de volgende aandoeningen komen in aanmerking voor een prioritaire vaccinatie:

  • chronische nierziekten sinds minstens 3 maanden
  • chronische leverziekten
  • hematologische kankers (bv. leukemie)
  • het syndroom van Down
  • transplantatie (of op de wachtlijst voor een transplantatie)
  • verstoord immuunsysteem (lijden aan immunodeficiëntie of immunosuppressiva gebruiken)
  • actieve hiv/aids
  • bepaalde zeldzame aandoeningen als die een grote impact hebben op de longen, het hart of het zenuwstelsel (zie ook de lijst van Orphanet)

Tegenindicaties, mogelijke voordelen en potentiële nadelen van het vaccineren wordt best besproken tussen uzelf, uw kind en de behandelende arts van uw kind. Informatie over vaccineren van kinderen tegen Covid-19 vind u bijvoorbeeld op deze sites:

Registreren

De behandelende arts zal de patiënten tussen 5 en 11 jaar met bovenstaande aandoeningen op de prioritaire vaccinatielijst zetten.

Voor ouders

Met vragen over vaccinatie van kinderen tegen Covid-19 of over de risicogroepen kan u bij uw behandelende arts terecht.

U kan op mijngezondheid.be nakijken of uw kind opgenomen in op de lijst voor een prioritaire vaccinatie. Als uw kind tot een risicogroep behoort en toch niet op deze lijst komt, kunt u via onderstaande knop een aanvraag indienen die naar uw behandelende arts in het ziekenhuis zal worden gestuurd. Daarmee geeft u de identiteit van uw kind door, maar geen medische gegevens. U krijgt bevestiging per mail dat uw kind op de prioritaire lijst is ingeschreven.

Uw kind zal dan prioritair door een vaccinatiecentrum opgeroepen worden voor de vaccinatie. Let wel op dat de prioritaire vaccinatie van kinderen met risicofactoren samen zal starten met de eerste vaccinaties van de kinderen zonder risicofactoren.

Voor artsen

Als arts kunt u een aanvraag indienen een patiënt te registreren op de prioritaire lijst. U moet hiervoor uw RIZIV-nummer vermelden. 

Procedures voor artsen en zorgprofessionals

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 4 januari 2022