UZ Leuven van start met vaccinaties zorgpersoneel

19 januari 2021
Dinsdag 19 januari kregen de eerste medewerkers van UZ Leuven hun coronavaccin. Er zijn 1.407 vaccins beschikbaar voor een aantal prioritaire doelgroepen.

Dinsdag 19 januari om 9u15 was het zover: de eerste zorgverleners in UZ Leuven kregen hun coronavaccin. Het gaat om het vaccin Comirnaty, beter bekend als het vaccin van BioNTech & Pfizer. Zondagavond bevestigde de Vlaamse overheid dat ziekenhuizen konden starten met de eerste fase van vaccinaties bij het zorgpersoneel. Dankzij het voorbereidende werk van de afgelopen weken kon het ziekenhuis onmiddellijk van start gaan en 1.407 vaccins toedienen in de loop van de week.

In de eerste fase gaat de prik naar een aantal prioritaire doelgroepen, bepaald door de Vlaamse overheid. Het gaat om mensen die werken op de huidige COVID-19-afdelingen, de afdelingen pneumologie, geriatrie, intensieve zorg en spoed. Niet alleen de artsen en verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld poetshulpen en kinesisten die op de afdelingen werken, krijgen vanaf dinsdag hun eerste vaccin. UZ Leuven voorziet drie centrale plaatsen in het ziekenhuis, wat makkelijker is voor de koude bewaring van dit vaccin. Andere prioritaire teams zullen de week erop aan de beurt komen, de bekende tweede spuit van het vaccin volgt enkele weken na de eerste. Iedere medewerker van UZ Leuven krijgt een persoonlijke uitnodiging per mail. Het ziekenhuis doet een warme oproep aan alle medewerkers om zich te laten vaccineren.

Opluchting voor zorgpersoneel

Dr. Philippe Meersseman, arts op medisch intensieve, kreeg dinsdagochtend als een van de eersten zijn spuitje tegen het coronavirus. “Ik voel vooral opluchting. We hebben lange moeilijke maanden achter de rug, deze vaccinatieprik komt geen dag te vroeg. Heel wat medewerkers op de COVID-afdelingen zitten op hun tandvlees en met een mogelijke derde golf in het vooruitzicht, kunnen we het ons niet veroorloven dat er nog ziekenhuismedewerkers COVID-19 krijgen. We weten natuurlijk dat het vaccin na twee prikken voor ruim 90% beschermt, maar niet voor 100%. Het is ook onduidelijk of je na vaccinatie de ziekte nog kunt doorgeven aan anderen. We blijven dus uiterst waakzaam naar onze patiënten en zullen met hetzelfde beschermingsmateriaal blijven werken.”

Ook prof. dr. Geert Meyfroidt, arts op intensieve zorg en Belgische voorzitter van de vereniging van intensivisten, ging zijn eerste coronaspuit halen. “Dit is een historische stap. De reden waarom iedereen zit te wachten op een vaccin, is om de gezondheidszorg in België niet meer te laten kapseizen. Als we ervoor kunnen zorgen dat het ziekenhuispersoneel niet meer kan uitvallen, is dat al een eerste grote stap. Maar om groepsimmuniteit te bereiken in de bevolking, moet 70% van de mensen zich laten vaccineren. We hopen dat iedereen zijn spuitje gaat halen.”

vaccinatie uz leuven 4
Laatste aanpassing: 19 januari 2021