UZ Leuven maakt zich klaar voor eerste vaccinaties in België

22 december 2020

Op maandag 28 december zullen de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs als eersten in Vlaanderen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. De vaccins vertrekken vanuit UZ Leuven, dat als eerste ziekenhuis in België een symbolische levering van 10.000 vaccins krijgt van Pfizer. Ook de eerste leveringen aan een woonzorgcentrum in Brussel en Wallonië vertrekken vanuit Leuven. Het universitair ziekenhuis krijgt die taak toebedeeld omdat het operationeel klaar is om de vaccins te stockeren bij -80 graden en vervolgens te ontvriezen en te verdelen. Daarnaast was het ziekenhuis ook nauw betrokken bij de opzet van de vaccinatiestrategie.

De ziekenhuisapotheek van UZ Leuven is in volle voorbereiding voor de levering van de vaccins, die bewaard worden in een ULT-vriezer die tot -80 graden kan gaan. Zondagnamiddag worden de vaccins van de diepvriezer naar de koelkast gebracht om te ontdooien. Thomas De Rijdt, diensthoofd ziekenhuisapotheek UZ Leuven: “Het ontdooien zal twee tot drie uur in beslag nemen, daarna blijven de vaccins nog vijf dagen goed. Vanuit de koelkast gaan de vaccins in een speciale verpakking koud naar de woonzorgcentra. Daar worden ze klaargemaakt voor toediening door er een zoutoplossing aan toe te voegen. Toch is niet het invriezen en ontdooien de meest heikele stap. We moeten vooral nauwgezet toekijken op de planning: de noden van de woonzorgcentra moeten we afstemmen op de capaciteit van de apotheek en de transportfirma. Het allerbelangrijkste is namelijk om geen vaccin te verspillen." 

Hubziekenhuis

Op maandagochtend vertrekken de eerste Belgische vaccins vanuit UZ Leuven naar het woonzorgcentrum in Puurs en naar een woonzorgcentrum in Wallonië en Brussel. De levering maandag is een eerste ‘symbolische levering’ vanuit UZ Leuven; vanaf januari zullen de vaccins verdeeld worden vanuit de lokale ziekenhuizen. UZ Leuven is een van de 41 Belgische hubziekenhuizen die instaan voor de bewaring, planning en verdeling van de vaccinatierondes in de woonzorgcentra in de regio.

Mogelijk bijkomende pilootvaccinatie in Vlaams-Brabant

Momenteel wordt bekeken of op 30 december een tweede pilootvaccinatie kan plaatsvinden, dit keer in enkele woonzorgcentra in Vlaams-Brabant. Zo’n tweede pilootvaccinatie maakt het mogelijk om de procedures en logistieke operatie nog verder te optimaliseren tegen 5 januari, wanneer de eigenlijke campagne van start gaat in alle woonzorgcentra van het land.

 

 

Het is onze taak als universitair ziekenhuis om een dergelijk belangrijk project mee in goede banen te leiden.
prof. dr. Johan Flamaing, diensthoofd geriatrie UZ Leuven

Prof. dr. Johan Flamaing, diensthoofd geriatrie UZ Leuven: “Na deze eerste levering voor heel België zullen wij vanaf januari een aantal woonzorgcentra in Vlaams-Brabant ondersteunen met het toedienen van de vaccins. Tijdens de eerste coronagolf heeft UZ Leuven samen met Heilig Hart Leuven de woonzorgcentra ondersteund in de aanpak van COVID-19. Nu heeft minister Wouter Beke ons gevraagd om te helpen bij de vaccinaties in de woonzorgcentra. Het is onze taak als universitair ziekenhuis om een dergelijk belangrijk project mee in goede banen te leiden. UZ Leuven stelt personeel ter beschikking en zal de vaccinaties in onze regio ook logistiek ondersteunen.”

Laatste aanpassing: 16 maart 2023