UZ Leuven als beste Belgische ziekenhuis in top 20 in Europa volgens Newsweek ranking

5 maart 2024

Het Amerikaanse magazine Newsweek en het dataplatform Statista stelden voor het zesde jaar op rij een lijst op van de beste ziekenhuizen ter wereld: World’s Best Hospitals 2024. UZ Leuven staat daarin als eerste Belgische ziekenhuis op positie 44, gevolgd door UZ Gent op positie 107, UCL Louvain op 147 en Hôpital Erasme op 164.

UZ Leuven behaalt een schitterende score van 93.17% . 

Prof. dr. Wim Robberecht, gedelegeerd bestuurder van UZ Leuven: “Rankings zijn altijd relatief, en bij de gebruikte methodiek van Newsweek zijn belangrijke kanttekeningen te maken. Dat neemt niet weg dat we buitengewoon trots zijn op deze 44ste plaats in de wereldwijde Newsweek ranking. Daarnaast bevestigt de ranking onze positie bij de koplopers in Europa. Dit resultaat is een duidelijke weerspiegeling van de toewijding en excellente zorg van onze medewerkers die dagelijks grenzen verleggen."

UZ Leuven is zich bewust van de relativiteit van de gebruikte methodologie. De vergelijking op Europees vlak is moeilijk omdat België, in tegenstelling tot andere landen, geen kwaliteitsmetingen of patiëntentevredenheidsdata aanlevert.

Voor België worden de Google Star-evaluaties gebruikt, wat methodologisch minder solide is. Newsweek verbetert ieder jaar de gebruikte methodologie en UZ Leuven hoopt dat de Belgische overheden er zullen in slagen om progressief betere data ter beschikking te stellen, zodat onze ziekenhuizen op een meer objectieve manier kunnen vergeleken worden met onze internationale collega’s.

Laatste aanpassing: 12 juni 2024